Slovenskí stavbári sú pesimisti, očakávajú ďalší krízový rok

Slovenské stavebníctvo sa ani tento rok nevymaní z recesie, do ktorej upadlo pred štyrmi rokmi, keď vypukla globálna ekonomická kríza.

07.10.2013 19:43
peniaze, dom, stavba, stavebné, sporenie, hypotéka Foto:
Ilustračné foto
debata

Vyplýva to z prieskumu, ktorý medzi stavebnými podnikmi uskutočnila česká analytická spoločnosť CEEC Research. Horšie výsledky odvetvia v tomto roku očakávajú aj české stavebné firmy.

„Rok 2013 bude podľa riaditeľov stavebných spoločností piatym rokom krízy. Pokles v sektore by mal dosiahnuť až 6,5 percenta, teda citeľne viac, než firmy očakávali v úvode roka. Predstavitelia firiem prvýkrát uviedli, že aj v roku 2014 by mal výkon slovenského stavebníctva klesať,“ píše sa v štúdii CEEC Research.

Spoločnosti tiež upozornili, že svoje kapacity majú vyťažené len na tri štvrtiny a že ceny stavebných prác od začiatku krízy klesli o štvrtinu.

S výnimkou Maďarska očakávajú pokles odvetvia aj firmy vo všetkých ostatných krajinách višegrádskej štvorky. V Poľsku by prepad stavebníctva v tomto roku mal dosiahnuť 11 percent a v Českej republike 7,4 percenta. Z porovnania názorov zástupcov slovenských a českých firiem zároveň vyplýva, že v Česku prebytok stavebných kapacít na trhu dosahuje približne 28 percent a na Slovensku až 32 percent.

V porovnaní s rokom 2008 slovenské stavebníctvo kleslo už o viac ako tretinu. Zamestnanosť v sektore sa znížila o zhruba desatinu na 158 000 osôb.

„Slovenské stavebníctvo sa nemôže vrátiť k rastu, kým sa nezačnú zvyšovať investície privátnych a verejných investorov do výstavby. Tento rok nie je reálny rast ani v jednej z uvedených kategórií,“ poznamenal šéf CEEC Research Jiří Vacek.

V budúcom roku by sa podľa Vacka mohol zvýšiť objem zákaziek v oblasti veľkých infraštruktúrnych projektov. Z hľadiska objemu zadávaných prác na Slovensku je však dôležitejší súkromný sektor.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #stavebníctvo