Nemeckí superboháči majú po kríze, na špici sú majitelia Aldi a Lidla

Najväčší majetok v Nemecku majú aj naďalej vlastníci diskontných obchodov. Podľa najnovšieho rebríčka zostavovaného časopisom Manager Magazins si prvé miesto medzi najbohatšími Nemcami udržal zakladateľ obchodov Aldi Karl Albrecht. Druhé miesto patrí rodine jeho zosnulého brata Thea Albrechta, tretí potom majiteľovi reťazca Lidl Dieterovi Schwarzovi.

07.10.2013 16:00
(typo - nepouzivat v orise) peniaze, euro,... Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Vlaňajší rok bol podľa denníka pre superboháčov v Nemecku „rokom snov“. Ešte nikdy totiž nebolo v krajine toľko miliardárov a ešte nikdy nedisponovali tak veľkú sumou peňazí ako práve vlani.

Majetok 93-ročného Karla Albrechta je 17,8 miliardy eur. Karl Albrecht je podľa denníka tiež najdlhšie „slúžiacim“ najbohatším mužom Nemecka. Majetok rodiny Thea Albrechta dosahuje približne 16 miliárd eur a Dietera Schwarza 13 miliárd eur.

Majetok stovky najbohatších Nemcov sa za posledných 12 mesiacov zvýšil o 5,2 percenta na rekordných 336,6 miliardy eur. Podarilo sa im tak vyrovnať straty, ktoré utrpeli počas globálnej finančnej krízy. Spolu je v Nemecku 135 miliardárov, čo je podľa agentúry DPA taktiež rekord.

Medzi desiatku najbohatších ľudí sa zaradila akcionárka automobilky BMW Susanne Klattenová, jej brat Stefan Quandt a matka Johanna Quandtová. Ďalej rodiny Ottova, Würthova a Oetkerova.

Najväčšie straty zaznamenala rodina Voithovcov. Dôvodom sú problémy na trhu s papierenskými strojmi a lokomotívami. Výrazné straty mala aj rodina Boschovcov.

Údaje Manager Magazins sú založené na odhadoch. Zahŕňajú okrem iného hodnotu akcií alebo hodnotu firmy, hodnotu nehnuteľností a umeleckých zbierok, ktoré bohatí vlastnia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #superboháči