Americké investičné fondy masívne investujú do gréckych bánk

Americké investičné fondy, napríklad fond miliardára Johna Paulsona Paulson & Co., masívne investujú do problémového gréckeho bankového sektora, pretože očakávajú, že sa mu podarí vymaniť sa zo strát a začne znovu oživovať. Píše o tom denník Financial Times.

07.10.2013 08:09
Euro, peniaze, bankovky, ekonomika, eurofondy Foto:
Ilustračné foto
debata

Záujem týchto fondov prinútil podľa denníka veľké grécke banky k tlaku na vládu, aby zvážila opätovnú privatizáciu sektora.

John Paulson denníku Financial Times (FT) povedal, že jeho fond má výrazné podiely v Piraeus Bank a Alpha Bank. „(Obidve) sú teraz veľmi dobre kapitalizované a smerujú k oživeniu s veľmi dobrým riadením,“ vyhlásil.

Denník upozornil, že do gréckych bánk investovali aj fondy Baupost, Eaglevale, Dromeus Capital, Falcon Edge, York Capital a Och-Ziff. Zdroj svojich informácií však neprezradil, napísala agentúra Reuters.

Grécke banky sa na začiatku dlhovej krízy potopili do hlbokých strát v dôsledku rozsiahlych odpisov gréckych štátnych dlhopisov a zlých úverov. V poslednom roku sa však do bánk začali vracať vklady, ktoré ľudia od vypuknutia krízy masívne vyberali. Tento rok tiež najväčšie banky prešli rekapitalizáciou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #banky