Republikáni sa zaťali, bez škrtov nezvýšia dlhový strop

Republikáni v Kongrese nebudú hlasovať za zvýšenie federálneho dlhového limitu, ak s nimi prezident Barack Obama nezačne rokovať o krokoch, ktoré zabezpečia zníženie rozpočtového deficitu.

06.10.2013 22:22
Dolár Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Povedal to v nedeľu v televízii ABC republikánsky šéf Snemovne reprezentantov John Boehner. Vláda podľa ministerstva financií narazí na „dlhový strop“ 17. októbra a bez jeho zvýšenia hrozí, že nebude môcť uhrádzať svoje záväzky vrátane dlhov.

Na otázku ABC, či republikánmi ovládaná snemovňa schváli zvýšenie dlhového limitu bez podmienok, Boehner dal najavo, že takéto riešenie nemá dosť hlasov.

„Povedal som prezidentovi, že nie je šanca, aby sme to schválili“. „Nemienime ísť touto cestou. Je načase riešiť problémy Ameriky. Ako môžete zvýšiť dlhový limit a neurobiť nič sa základným problémom?“ pýtal sa Boehner.

Vina za ohrozenie americkej finančnej dôveryhodnosti padá podľa Boehnera na Obamovu vládu, ktorá nie je ochotná rokovať. „Kredit krajiny je ohrozený, pretože vláda odmieta sadnúť si a diskutovať,“ povedal.

„Tým smerom to mieri,“ uviedol Boehner na otázku, či Spojené štáty smerujú k platobnej neschopnosti, ak Obama nezačne vyjednávať.

Obama dal v sobotu najavo, že je len na Kongrese, aby do 17. októbra zvýšil dlhový limit a vyhlásil, že o žiadnych podmienkach s republikánmi rokovať nebude.

Minister financií Jack Lew v rozhovore pre CNN varoval pred vážnymi dôsledkami v prípade, že by sa pre nezvýšenie dlhového limitu „stalo to, čo je nemysliteľné, a Spojené štáty by nezaplatili dlhy“. Pri otázke na Obamovu neochotu rokovať povedal, že „prezident vždy hľadá cestu k rokovaniam, aby našiel rozumný kompromis“. „Otázka dlhového limitu je ale niečo iné,“ dodal.

Obamova vláda svoje nie rokovaniam zdôvodňuje tvrdením, že dlhový limit sa vraj nikdy nepoužíval ako nástroj k tlaku na prezidenta a vládnu stranu. Lew nedávno povedal, že „Kongres až donedávna zvyšoval limity dlhu rutinne a hrozba platobnou neschopnosťou nebola nástrojom vyjednávania“.

Ekonómovia American Enterprise Institute ale v denníku The Wall Street Journal zdokladovali, že pri 53 hlasovaniach o zvýšení limitu od roku 1978 ich viac ako polovica bola podmienená rozpočtovými alebo inými reformami.

Podľa prieskumu verejnej mienky agentúry Bloomberg z konca septembra si 60 percent Američanov myslí, že „je správne vyžadovať výdavkové škrty, keď sa zvyšuje dlhový strop, aj keby sa tým riskovala platobná neschopnosť“.

Senátor Ted Cruz, ktorý vedie republikánsku rebéliu proti Obamovej reforme zdravotníctva, v nedeľu CNN povedal, že republikáni budú pred zvýšením dlhového stropu žiadať tri veci – seriózny plán pre štrukturálne znižovanie vládnych výdavkov, nezvyšovanie daní a opatrenia, ktoré „zmiernia škody zo (zdravotníckej reformy) Obamacare“.

Lew v CNN opakovane odmietal povedať, čo by sa stalo, keby Kongres nezvýšil dlhový limit a vláde by chýbali peniaze na splácanie dlhov. Na názor niektorých republikánov a analytikov, že vláda bude môcť obsluhovať dlhy, ak odloží iné výdavky, ktoré nie sú založené na zmluvách s veriteľmi, ale len na politických záväzkoch, Lew povedal, že neplatiť iné záväzky ako dôchodky alebo náklady na zdravotnú starostlivosť pre seniorov by bolo rovnako zlé.

Boehner zopakoval, že republikáni budú naďalej žiadať ústupky, než umožnia uvoľnenie peňazí vláde. Tá funguje už šesť dní v núdzovom režime, pretože Kongres jej neschválil peniaze na nový fiškálny rok.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #platobná neschopnosť