Ekonomika by sa už nemala prepadnúť

Slovenskú ekonomiku čaká pozvoľný niekoľkoročný rast. Na rozdiel od minulých rokov by nemal byť prerušený pádom, ako to bolo v roku 2009 pre svetovú hospodársku krízu a neskôr pre dlhovú krízu v eurozóne. Ľudia sa tak nemusia obávať prepúšťania, prudkého rastu cien či zvyšovania daní pre potrebu plátania dier v štátnom rozpočte.

06.10.2013 17:44
Euro, peniaze, graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

So zlepšovaním kondície slovenskej ekonomiky počítajú analytici ministerstva financií, súkromných bánk a najnovšie aj Národná banka Slovenska.

„Pozitívny vývoj v eurozóne sa premietol do zrýchlenia tempa rastu slovenskej ekonomiky. V roku 2013 tak počítame s rastom ekonomiky o 0,9 percenta,“ povedal cez týždeň guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch.

Čo očakáva NBS pre Slovensko
v % skutočnosť 2012 2013 2014 2015
HDP (rast) 2 0,9 2,1 3,2
ceny (rast)* 3,7 1,7 1,5 1,8
platy (rast) 2,5 2,6 2,8 3,8
zamestnanosť (rast) 0,1 –1 0,3 0,4
nezamestnanosť (miera) 13,9 14,2 13,6 13
* HICP – inflácia podľa európskej metodiky
Poznámka: Predikcia k tretiemu kvartálu tohto roka

Koniec tohto roku by tak na rozdiel od toho minulého nemal byť spojený s výrazným spomalením ekonomického rastu, racionalizáciou firemných nákladov a prepúšťaním zamestnancov. S náborom nových ľudí počíta aj časť zamestnávateľov.

„Očakávame, že k rastu zamestnanosti skutočne dôjde, pričom sa podeň môže podpísať aj takzvaný bázický efekt. Vlani sa totiž firmy z dôvodu zvyšovania daní, odvodov a novému Zákonníku práce optimalizáciou personálnych nákladov predzásobili, čo spôsobilo koncom roka prepúšťanie,“ povedal Luboš Sirota, generálny riaditeľ personálnej agentúry McROY Group. Tento rok bude situácia presne opačná a zimné mesiace budú spojené s naberaním ľudí.

„Určité oživenie je badateľné už teraz, no zatiaľ žiadne zásadné skoky neočakávame. Reálne by mohlo dôjsť k rastu zamestnanosti o 1, maximálne 1,5 percenta, vyšší rast by bol už veľkým prekvapením,“ pokračoval Sirota.

Aj Národná banka Slovenska počíta s tým, že nezamestnanosť klesne pod 13 percent až koncom roka 2015. „Časť nových pracovných miest bude vytvorených aj v sektore služieb z dôvodu rastúcej spotreby obyvateľstva,“ priblížil Ján Tóth, viceguvernér NBS.

Personálne agentúry očakávajú najvýraznejšie nábory v oblasti centier zdieľaných služieb. Časť veľkých firiem totiž pre lacnejšiu cenu práce svoju kancelársku prácu presúva aj na Slovensko.

„Čo sa týka regionálneho pohľadu, rast očakávame predovšetkým na východe Slovenska, najmä v regióne Košíc,“ uviedol Sirota. Už v stredu má napríklad vláda rozhodnúť o investičnej podpore vo výške viac ako 1,5 milióna eur pre spoločnosť IBM, ktorá následne plánuje v Košiciach zamestnať 150 ľudí.

Po zažehnaní vojnového konfliktu v Sýrií sa ľudia v najbližšom roku nemusia obávať ani prudkého zdražovania. „K spomaleniu infl ácie na 1,7 percenta v roku 2013 a na 1,5 percenta v roku 2014 by mal prispievať okrem nízkeho, hoci zrýchľujúceho sa spotrebiteľského dopytu, najmä pokles cien energií,“ uviedol Tóth.

„Súčasné oživenie je stále veľmi krehké, aj keď všetci by sme boli radi, ak by bolo trvalé,“ upozornil však Rastislav Machunka, prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR. Slovensko totiž ako otvorená ekonomika ťaží najmä z hospodárskej situácie v Nemecku. Eurozóna v budúcom roku však stále bude musieť riešiť tretí záchranný balík pre Grécko a veľkým otáznikom je aj uskutočnenie rekapitalizáci­e bánk.

Nedostatok peňazí vo finančnom sektore by totiž mohol zastaviť krehký rast z veľkej časti postavený na nových úveroch pre firmy. „Európska centrálna banka je tu preto, aby v prípade problémov dodala na trh dostatok likvidity,“ uzavrel Makúch. V budúcnosti by už tak nemalo prísť k zamrznutiu finančného systému eurozóny.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #rast #NBS