Obama očakáva, že Kongres prestane strečkovať a zvýši dlhový strop

Americký prezident Barack Obama predpokladá, že Kongres zvýši dlhový strop pre federálnu vládu včas a že on sám nebude musieť prijímať neštandardné kroky proti tomu, aby USA upadli do platobnej neschopnosti.

06.10.2013 08:42
Barack Obama Foto: ,
Americký prezident Barack Obama
debata (2)

V sobotňajšom rozhovore pre agentúru AP ale potvrdil, že kým to Kongres neurobí, nemieni s republikánmi o ničom vyjednávať.

" Neočakávam, že sa tam dostaneme," povedal Obama o dosiahnutí dlhového stropu, ktoré má podľa ministerstva financií nastať 17. októbra. „Včera( v piatok) sa objavili aspoň nejaké výroky, že predseda (Snemovne reprezentantov) (John) Boehner je ochotný zabezpečiť, že dodržíme záväzky (v splácaní dlhov),“ povedal.

„V Snemovni reprezentantov je dosť hlasov na to, aby vláda obnovila prevádzku ešte dnes. A som ochotný staviť sa, že práve teraz je tam aj dosť hlasov, ktoré zaistia, že Spojené štáty neskončia ako zadlžený stroskotanec,“ dodal Obama.

Od utorka funguje federálna vláda v núdzovom režime, pretože nemá od Kongresu povolenie čerpať peniaze. Ďalšia kríza čaká Spojené štáty po 17. októbri, kedy krajina vyčerpá limit pre nové pôžičky. Ak limit Kongres dovtedy nezvýši, môže sa Washington dostať do platobnej neschopnosti, ktorá bude mať oveľa hlbšie hospodárske následky než súčasný núdzový stav vo vládnych inštitúciách.

Snemovňa, kde majú väčšinu republikáni, podmieňuje uvoľnenie peňazí vláde ústupkami v Obamovej reforme zdravotníctva. Zvýšenie dlhového stropu chcú republikáni ako obvykle spojiť s rokovaním o ďalšom znižovaní vládnych výdavkov. Obama ale zopakoval, že je ochotný rokovať s republikánmi o zdravotníctve, znižovanie deficitu aj o výdavkoch, ale až potom, čo snemovňa bez akýchkoľvek podmienok uvoľní peniaze vláde a zvýši dlhový limit.

Prezident tiež povzbudzoval amerických občanov, aby sa nenechali odradiť rozsiahlymi technickými problémami nového systému zdravotného poistenia a neváhali si zabezpečiť poistenie podľa nového zákona o zdravotnej starostlivosti, ktoré má byť povinné pre všetkých. AP ale podotkla, že technické problémy nového systému sú také veľké, že jeho webový portál musel byť cez víkend pre opravy dočasne uzavretý.

Obama tvrdí, že doterajšie problémy so zápismi spôsobilo zahltenie počítačových systémov nebývalým návalom. Dodal, že úrady nepretržite pracujú na tom, aby skrátili čakaciu dobu na vybavenie žiadostí.

Obama povedal, že nevie, koľko ľudí sa už do systému zapojilo, predpovedal ale, že keď sa šesťmesačné obdobie prihlasovania skončí" pravdepodobne to prekročí všetko, čo kto očakával".

Experti, ale tiež napríklad bývalý prezident Bill Clinton, upozornili na to, že životaschopnosť nového systému nebude záležať na celkovom počte prihlásených, ale na tom, aký podiel z nich bude mladých a zdravých, ktorí budú platiť náklady starším a chorým.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #platobná neschopnosť