USA hrozí najhlbšia povojnová kríza, varovalo ministerstvo financií

Ak americký Kongres nezvýši v dohľadnej dobe federálny dlhový limit, môže ekonomika USA v dôsledku nesplácania dlžobných záväzkov spadnúť do najhlbšej povojnovej krízy. Pohrozilo tým v piatok americké ministerstvo financií.

04.10.2013 11:05
dolára, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto
debata

Dalo pritom najavo, že sa nebude snažiť takúto katastrofu odvrátiť tým, že by záväzky voči veriteľom splácalo prednostne na úkor ostatných výdavkov.

Piatková správa ministerstva vykresľuje katastrofický scenár v prípade, že by vláda prestala splácať svoje záväzky v podobe úrokov a istiny verejného dlhu. Vyhlásila by tým v podstate platobnú neschopnosť.

„Nesplácanie záväzkov by bolo bezprecedentné a mohlo by viesť ku katastrofe. Negatívne dôsledky by pocítil celý svet, mohla by nastať finančná kríza a recesia, ktorá by pripomínala udalosti roku 2008 alebo by bola ešte horšia,“ píše sa v správe.

Ministerstvo už skôr uviedlo, že v rámci terajšieho dlhového stropu 16,7 bilióna dolárov si nebude môcť požičiavať už 17. októbra. Potom bude hroziť, že Spojené štáty neuhradia splatné záväzky. Rokovať o zvýšení dlhového stropu sa ale zatiaľ prakticky nezačalo, pretože v Kongrese sa teraz vedie spor o uvoľnenie financií pre vládu v novom fiškálnom roku. Vláda má od 1. októbra zablokovaný prísun peňazí na bežnú prevádzku a jej služby sú odvtedy doby čiastočne prerušené.

Ministerstvo však v skutočnosti môže katastrofálnemu stavu a platobnej neschopnosti zabrániť, keď bude zo svojich bežných príjmov hradiť splatné záväzky veriteľom a odloží iné platby, napríklad sociálne dávky alebo zdravotné výdavky. To ale vláda Baracka Obamu nemieni urobiť. Jeden z predstaviteľov ministerstva financií novinárom povedal, že uprednostnenie platieb veriteľom pred inými by nefungovalo a vláda takýto prístup „úplne odmieta“.

Niektorí republikáni v Kongrese navrhujú práve takéto uprednostnenie veriteľov. Analytici podľa agentúry Reuters veria, že ministerstvo sa o to bude aspoň snažiť, kým nenarazí na politicky citlivé bariéry, napríklad keby muselo odložiť výplatu penzií.

Ak sa nezvýši dlhový strop, bude mať vláda k dispozícii iba normálne príjmy. V poslednom roku sa deficit rozpočtu, ktorý sa financuje novým dlhom, prudko znížil a za celý rok do septembra by mal podľa odhadov klesnúť pod 700 miliárd dolárov. To je výrazne pod úrovňou vyše bilióna dolárov v predchádzajú­com roku.

Schodok tak tvoril len asi štvrtinu celkových príjmov v porovnaní s polovicou v prvých rokoch Obamovej vlády. Na splátky úrokov z verejného dlhu vláda pre nový fiškálny rok vyčlenila 223 miliárd dolárov, teda necelú desatinu príjmov a šesť percent plánovaných výdavkov. V prípade, že bude potrebné vyrovnať istinu splatného dlhopisu, môže si na to vláda znova požičať, pretože štátny dlh sa tým nezvýši.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #dlhový limit