MOL stojí za svojím šéfom, aj keď ho Chorváti vinia z korupcie

Maďarská ropná a plynárenská spoločnosť MOL stojí za svojím šéfom Zsoltom Hernadim. Chorvátsko totiž naňho v súvislosti s obvineniami z korupcie, kvôli ktorým už sedí vo väzení bývalý chorvátsky premiér, vydalo európsky zatýkací rozkaz.

02.10.2013 14:52
súd, exekútor, paragraf Foto:
Ilustračné foto
debata

"MOL využije všetky právne prostriedky, aby obránila seba a Zsolta Hernadiho,“ uvádza spoločnosť vo svojom stanovisku. To, že Záhreb vydal zatýkací rozkaz, je podľa MOLu "nespravodlivé“ a "jasne navrhnuté tak, aby zastrašilo spoločnosť a jej šéfa“.

Chorvátsky súd vydal minulý týždeň príkaz na zadržanie šéfa maďarskej ropnej a plynárenskej skupiny MOL Zsolta Hernadiho po tom, ako sa nedostavil na výsluch v prípade podozrenia z korupcie. Záhreb prešetruje podozrenie, že MOL údajne v roku 2008 podplácal bývalého premiéra Iva Sanadera so zámerom získať kontrolu nad chorvátskou energetickou firmou INA, a to aj bez kúpy väčšinového podielu.

Maďarské úrady zamietli dve žiadosti Chorvátska vypočuť Hernadiho, pričom sa odvolávali na ochranu národných záujmov. Uviedli, že nie je na to dôvod z právneho hľadiska. Maďarsko viedlo v rokoch 2011 až 2012 vlastné vyšetrovanie prípadu s tým, že podľa neho MOL ani jeho predstavitelia nehrali žiadnu rolu v údajnom prípade korupcie.

Súd minulý rok uznal Sanadera vinným, že prijal úplatok 5 mil. eur od spoločnosti MOL výmenou za zabezpečenie dominantného postavenia vo firme INA. MOL aj Sanader obvinenia odmietajú a Sanader sa proti rozhodnutiu súdu odvolal. Hernadi tiež poprel akékoľvek previnenie. MOL vlastní podiel v spoločnosti INA na úrovni blízko 50 %, zatiaľ čo chorvátska vláda má 45 %.

MOL je medzinárodnou integrovanou ropno-plynárenskou skupinou v strednej a východnej Európe so sídlom v Budapešti. Svoju činnosť vykonáva v Európe, na Blízkom východe, v Afrike a v krajinách Spoločenstva nezávislých štátov. Na Slovensku pôsobí maďarský MOL prostredníctvom rafinérskej spoločnosti Slovnaft, a.s. v ktorej drží 98,4 % akcií.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Chorvátsko #MOL