IBM a T-Systems dostanú od štátu stimuly

Vláda schválila investičné stimuly pre firmy, pôsobiace v Košiciach - IBM a T-Systems.

02.10.2013 13:34
Euro, peniaze, ekonomika, graf, počítač Foto:
Ilustračné foto
debata

Vláda na svojom stredajšom rokovaní v Košiciach schválila investičnú pomoc pre spoločnosť IBM Slovensko vo výške 1,6 mil. eur. IBM plánuje v Košiciach rozšíriť existujúce delivery centrum, ktoré poskytuje IT služby a podporné činnosti potrebné pre realizáciu IT projektov. Vďaka tomuto investičnému projektu by malo do dvoch rokov vzniknúť 150 nových pracovných miest. Do rozšírenia centra chce spoločnosť IBM investovať viac ako 400 tisíc eur.

IBM žiada od štátu poskytnutie stimulov vo forme príspevku na vytvorenie nového pracovného miesta. Požadovaná investičná pomoc na jedného zamestnanca tak predstavuje 10 500 eur. „Z odborného posudku k investičnému zámeru, ktorý vypracovala Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu, vyplýva, že žiadateľ má predpoklad splniť všeobecné podmienky na poskytnutie investičnej pomoci,“ uviedol rezort hospodárstva, ktorý materiál na rokovanie vlády predložil. Ministerstvo vidí hlavný význam spomínaného investičného zámeru v znížení odlevu vysokoškolsky vzdelaných absolventov. Plánovaná priemerná mzda na jedného zamestnanca pred zdanením vrátane povinných odvodov by sa mala pohybovať na úrovni 3 634,67 eur.

Spoločnosť IBM je jednou z najväčších IT spoločností na svete. Celosvetovo pôsobí vo vyše 170 krajinách a zamestnáva vyše 430 tis. zamestnancov. Na Slovensku spoločnosť IBM aktívne pôsobí od roku 1990. Samostatná pobočka IBM Slovensko s. r. o. vznikla v roku 1992. Hlavné sídlo IBM Slovensko sa nachádza v Bratislave s pobočkami v Banskej Bystrici a Košiciach.

T-Systems dostane od štátu investičnú pomoc 5,07 mil. eur

Košická spoločnosť T-Systems Slovakia dostane od štátu investičné stimuly vo výške 5,07 mil. eur. Viac ako 1,4 mil. eur majú tvoriť úľavy na dani z príjmu. Ďalších vyše 3,67 mil. eur dostane vo forme príspevku na vytvorenie nových pracovných miest. Stimuly jej priklepla vláda na svojom stredajšom výjazdovom rokovaní v Košiciach. Firma plánuje rozšíriť svoje existujúce IT centrum.

T-Systems plánuje vo svojom centre, kde teraz zamestnáva takmer 2 600 ľudí, vytvoriť ďalších 350 pracovných miest. „Z celkového počtu vytvorených nových pracovných miest sa predpokladá, že 40 % bude mať vysokoškolské vzdelanie,“ uvádza ministerstvo hospodárstva, ktoré materiál na rokovanie vlády predložilo.

„Ide najmä o poskytovanie vysokokvalitných IKT služieb nielen na úrovni vzdialenej správy firemných serverov, databáz, administrácie aplikačného vybavenia, či správy informačno-komunikačnej infraštruktúry firemných zákazníkov,“ uvádza sa v zámere. Rozšírené centrum počíta aj s vlastným výskumom a vývojom.

Spoločnosť počíta s priemernou mesačnou hrubou mzdou na zamestnanca vo výške 1 374 eur. Investičné náklady sa majú vyšplhať na 880 tis. eur, mzdové náklady budú tvoriť pravdepodobne 11,54 mil. eur. T-Systems plánuje dodávať 81 % svojich výkonov na nemecký trh, zvyšok bude určený pre Veľkú Britániu, Francúzsko, Rakúsko či Švajčiarsko.

Spoločnosť T-Systems Slovakia, s. r. o. je dcérskou spoločnosťou T-Systems International GmbH, ktorá patrí do skupiny Deutsche Telekom. Založená bola v roku 2006 a zaoberá sa správou serverových operačných systémov, SAP, databáz a middleware, správou sietí, virtualizáciou a cloud computingom a taktiež správou storage a backup infraštruktúry.

debata chyba
Viac na túto tému: #ibm #T-Systems