Európu čaká vlna zatvárania rafinérií

Európe hrozí nová vlna zatvárania rafinérií, spôsobená zvyšujúcou sa konkurenciou zo strany amerických producentov a pokračujúceho poklesu dopytu v Európe. V utorok sa na tom zhodli šéfovia najväčších spoločností obchodujúcich s ropou.

02.10.2013 11:15
Benzín, nafta, palivá Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

„Minulý rok sme videli vlnu zatvárania. Dopyt po benzíne klesol viac, než sa čakalo, čo je pre rafinérie znepokojujúce,“ vyhlásil na konferencii Ropa a peniaze v Londýne generálny riaditeľ spoločnosti Gunvor Torbjörn Törnqvist.

Dodal, že nadbytočná európska kapacita a zvyšujúca sa konkurencia z USA a iných krajín vytvárajú na zraniteľné priemyselné odvetvie tlak, kvôli ktorému bude zatváranie rafinérií nevyhnutné. "V priebehu nasledujúcich dvoch rokov pravdepodobne musíme počítať so zatvorením piatich až šiestich rafinérií s celkovou kapacitou 500 až 700 tis. barelov denne, povedal Törnqvist počas panelovej diskusie s predstaviteľmi dvoch konkurenčných firiem.

Americkí producenti pohonných látok podľa Törnqvista profitujú zo svojej schopnosti prevádzky výlučne s použitím zemného plynu. To podľa neho znižuje ich základné náklady v porovnaní s Európou v priemere o 2 USD na barel. „Treba tiež dodať, že americký sektor spracovania ropy je na tom v porovnaní so situáciou spred piatich rokov fantasticky. Trend exportu produktov z USA bude pokračovať a v dohľadnej dobe budeme vidieť aj prvé dodávky nafty z USA do Európy,“ dodal šéf oddelenia ropných komodít v spoločnosti Glencore Alex Beard. To podľa neho ukazuje, s akou mierou rastu amerických rafinérií v porovnaní s ich európskymi konkurentmi treba v nadchádzajúcich rokoch počítať.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #rafinéria