Ochromená štátna správa stojí USA stámilióny denne

Demokrati v americkej Snemovni reprezentantov v utorok odmietli čiastkové republikánske návrhy na čiastočné obnovenie funkcií ochromenej štátnej správy. Postupne neprešlo uvoľnenie prostriedkov na platby vojnovým veteránom, znovuotvorenie národných parkov a pre hlavné mesto Washington.

02.10.2013 06:00
Socha Slobody Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Demokrati a administratíva na čele s prezidentom Barackom Obamom sa usilujú o celkovej obnovenie činnosti štátnej správy urýchleným zvýšením dlhového stropu krajiny po tom, čo sa Spojené štáty v pondelok dostali do čiastočnej platobnej neschopnosti.

Republikánska väčšina v Snemovni reprezentantov síce hlasovala pre čiastkové návrhy, ale pretože išlo o legislatívu schvaľovanú v zrýchlenom procese, bola potrebná dvojtretinová väčšina. Tú republikáni nemajú.

Republikáni sa pokúsia svoj ​​plán presadiť znovu v stredu. Podľa agentúry Reuters však budú pravdepodobne porazení aj v Senáte kontrolovanom demokratmi.

Citeľným dôsledkom pondelňajšieho krachu rokovaní amerických zákonodarcov o štátnych výdavkoch na budúci fiškálny rok je napríklad uzatvorenie časti vládnych úradov.

Značné sú pritom aj dodatočné náklady vyplývajúce z ochromenie štátnej správy. Podľa odhadov expertov sú to denne do stámilióny dolárov. Len vo Washingtone sú straty zhruba 200 miliónov dolárov denne, povedal ekonóm Stephen Fuller denníku Washington Post. V hlavnom meste pritom žije značná časť zo zhruba 800 000 štátnych úradníkov, ktorí boli poslaní na nútenú dovolenku. Iné zdroje hovoria o stratách až 300 miliónov dolárov denne v celých Spojených štátoch.

Minister financií Jack Lew uviedol, že začal využívať posledné možnosti, ako oddialiť deň, keď sa vláde minú peniaze na splácanie svojich záväzkov. Lew vyhlásil, že americké ministerstvo financií pozastavilo niektoré zásahy do vládnych menových rezerv. Uvoľní aj prostriedky z federálnej úhradovej banky FFB na penzie štátnych úradníkov a podporu postihnutých osôb.

Minister upozornil, že tieto opatrenia umožnia chvíľu dlhšie zostať pod dlhovým stropom USA, ktorý je po januárovom zvýšení 16,7 bilióna dolárov. Aj tak americká vláda do 17. októbra vyčerpá peniaze na úhradu splatných záväzkov a zostane jej v hotovosti len 30 miliárd dolárov. To je suma, ktorá môže byť vyčerpaná za jediný deň.

„Keď nebudeme mať k dispozícii dostatok hotovosti, nebudú Spojené štáty americké schopné dodržať všetky svoje záväzky, " varoval Lew zákonodarcov. " Preto zdvorilo vyzývam Kongres, aby okamžite preukázal svoju zodpovednosť tým, že navýši dlhový strop krajiny,“ žiadal Lew.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Spojené štáty