Daniari nestíhajú preverovať podnety

Daniari dostávajú pri bločkovej lotérii stovky podnetov. Doteraz preverili takmer 30 prevádzok, viac ako polovicu z nich pokutovali.

01.10.2013 14:38
blok, bloček, Národná bločková lotéria Foto: ,
Ilustračné foto
debata (18)

Prihlásiť blok do lotérie sa nepodarilo každému spotrebiteľovi. Dôvodom je nesprávne uvedený daňový kód elektronickej registračnej pokladnice, čo v preklade znamená, že bloček je falošný. Od spustenia lotérie prijala Finančná správa SR 1 155 podnetov na preverenie pravosti bločkov či prevádzok, ktoré bločky nevydali.

„Finančná správa momentálne pracuje s podnetmi, ktoré nám zasielajú občania. Sú to stovky podnetov, a teda aj stovky prevádzok, v ktorých je potrebné vykonať kontrolu, aby sme si overili postup podnikateľa a dodržiavanie zákona o elektronickej registračnej pokladnici,“ povedala hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Daniari doteraz preverili takmer 30 prevádzok. Viac ako polovica z nich dostala pokutu, ktorá sa v prípade porušenia zákona o registračnej pokladnici môže vyšplhať až na 3 300 eur.

Asociácia výrobcov, dovozcov a predajcov elektronických registračných pokladníc, ktorá svojim takmer 50 členom odporučila zapojiť sa do lotérie, vidí za prvými číslami pozitívny obrat. „Dnes si už obchodníci dávajú väčší pozor. Za všetko hovorí číslo 7 miliónov. Ak si zoberiete, že toľko bločkov prešlo kontrolou, je to pozitívne,“ hovorí predseda Asociácie výrobcov, dovozcov a predajcov elektronických registračných pokladníc Peter Pörsök.

Najväčším problémom momentálne pre daniarov je, že obchodníci si môžu už pri samotnom inštalovaní pokladníc zvoliť v nastaveniach tzv. nefiškálny mód. Bloček tak po vydaní zákazníkovi vyzerá, že spĺňa všetky zákonom stanovené podmienky s logom ministerstva financií, ale do fiškálnej pamäte sa dostanú upravené údaje. To dokážu daniari zistiť až pri dlhodobejšom pozorovaní a fyzickej kontrole danej prevádzky. Práve tieto kontroly avizujú daniari počas nasledujúcich 48 hodín, ktoré majú na preverenie výherných tiketov v lotérii.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #daniari #bločková lotéria #bločky #registračné pokladnice