Vláda USA je bez peňazí, musí zavrieť mnohé úrady

USA po 17 rokoch opäť skončili v platobnej neschopnosti. Komory Kongresu hrali pingpong s paragrafmi, nedokázali sa dohodnúť na zákone o vládnych výdavkoch.

30.09.2013 23:14 , aktualizované: 01.10.2013 10:29
USA, platobná neschopnosť Foto: ,
Demokratický senátor za štát New York Chuck Schumer ukazuje na časomieru, ktorá odrátavala čas, zostávajúci do okamihu, keď USA skončia v platobnej neschopnosti.
debata (113)

Americkí demokrati a republikáni v Kongrese USA sa nedokázali dohodnúť na podobe zákona o vládnych výdavkoch v novom fiškálnom roku. Prvýkrát po 17 rokoch nemá americká vláda k dispozícii peniaze na bežnú prevádzku, čo podľa agentúr znamená nútenú dovolenku pre tisíce štátnych zamestnancov, uzavreté brány mnohých úradov a inštitúcií aj prerušenie množstva štátnych programov. Zachované by mali byť len nutné aktivity, od kontroly letovej prevádzky až po armádu. Ministerstvo zahraničných vecí bude naďalej spracovávať žiadosti o víza, americké ambasády a konzuláty budú naďalej poskytovať služby americkým občanom. Národné parky však budú uzavreté.

Jadrom sporu je Obamova zdravotnícka reforma a v hlavnej úlohe sú komory Kongresu, jedna ovládaná republikánmi a druhá demokratmi.

Uvoľnenie peňazí pre štátne výdavky republikáni v snemovni podmienili odkladom zdravotníckej reformy. Odklad „prilepili“ k zákonu o výdavkoch. Senátori to však v pondelok odmietli a späť do Snemovne reprezentantov poslali „čistý“ zákon o financovaní bez dodatkov o reforme zdravotníctva. Ešte počas noci však republikánska väčšina v snemovni znova presadila zmeny v reforme zdravotníctva a vzápätí, takisto podľa očakávania, demokrati v Senáte návrh opäť zamietli a „očistenú“ predlohu zase poslali späť do dolnej komory.

„Albert Einstein definoval šialenstvo slovami, že robíte rovnakú vec znovu a znovu v snahe, že by ste mohli dosiahnuť odlišný výsledok,“ zažartoval šéf demokratickej väčšiny v Senáte Harry Reid.

Republikáni na poslednú chvíľu navrhli vytvoriť vyjednávaciu komisiu, ktorá by vypracovala kompromisný zákon a rýchlo ukončila hroziacu krízu. Ale demokrati to odmietli. Reid povedal, že nemieni začínať vyjednávania „s pištoľou priloženou k hlave“ a že na vyriešenie sporu je potrebné mať viac času ako jedna hodina. Vyzval republikánov, nech v snemovni radšej schvália predlohu zo Senátu, ktorá by umožnila udržať financovanie vládnych úradov do polovice novembra.

Prezident Barack Obama ešte predtým pred televíznymi kamerami vyhlásil, že ochromeniu vládnych úradov bolo možné predísť a obvinil republikánov z vytvárania krízy, ktorá bude mať „veľmi reálne ekonomické dopady na reálnych ľudí“. V telefonickom rozhovore sa potom snažil prehovoriť republikánskeho šéfa snemovne Johna Boehnera k rýchlemu schváleniu výdavkového zákona „bez akejkoľvek nesúvisiacej ideologickej klauzuly“. Ustúpiť od zdravotníckej reformy však odmietol, vyzval zákonodarcov, aby postupovali správne a zabránili hroziacemu núdzovému stavu.

Uzavretie vládnych úradov, respektíve núdzový režim, znamená, že štát financuje len nutné výdavky, ako sú národná a verejná bezpečnosť či zdravotné poistenie a sociálne dávky pre seniorov. Úrady, ktoré nie sú nevyhnutné pre chod štátu, sa zavrú.

Takáto situácia naposledy nastala na prelome rokov 1995 a 1996, keď malo 800 000 z približne dvoch miliónov federálnych úradníkov nútenú dovolenku. Podľa BBC by teraz na neplatenú dovolenku malo nastúpiť približne 700-tisíc ľudí.

Zatvorenie federálnych agentúr potvrdila aj šéfka sekcie pre rozpočet v Bielom dome Sylvia Burwellová. Bez dosiahnutia konsenzu a prijatia nového rozpočtu je totiž krajina oficiálne bez finančných zdrojov na vyplácanie svojich zamestnancov. Zamestnanci na pozíciách, ktoré sa považujú za kľúčové na zabezpečenie fungovania štátu, sa však musia do zamestnania dostaviť, no za prácu im nezaplatia.

Prelomovým okamihom bol pondelok 23:59 miestneho času, teda utorok 5:59 SELČ, pretože fiškálny rok sa začína v USA od 1. októbra.

Biely dom tesne pred uplynutím tohto termínu vydal pokyny vládnym agentúram, aby spustili svoje plány pre prerušenie prevádzky. Súčasne vyzval Kongres na rýchle hľadanie riešenia. Súčasne do platnosti vstupuje aj zdravotnícka reforma, Obamov najväčší reformný projekt.

113 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #platobná neschopnosť