USA majú poslednú šancu odvrátiť platobnú neschopnosť vlády

Spojené štáty majú v pondelok poslednú šancu odvrátiť hroziacu platobnú neschopnosť vlády.

30.09.2013 12:18
dolár, USA Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak americkí zákonodarcovia na poslednú chvíľu nedosiahnu dohodu ohľadom zákona o štátnych výdavkoch, zostane vláda od polnoci tamojšieho času bez peňazí na financovanie prevádzky štátnych úradov.

Snemovňa reprezentantov USA, v ktorej majú väčšinu republikáni, cez víkend presadila do zákona o štátnych výdavkoch ustanovenia o zrušení dane, ktorá má pomôcť financovať zdravotníckou reformu prezidenta Baracka Obamu. Proti tomu sa však stavia Senát a Biely dom pohrozil, že v takom prípade zákon vetuje.

Zákon teraz poputuje do Senátu, ktorý ovládajú demokrati. Podľa senátneho demokratického poradcu Senát pri pondelkovom zasadnutí zrejme využije parlamentné manéver, ktorý umožní vyradiť zo zákona v prípade núdze neprijateľné pozmeňovacie návrhy. Senát by potom požiadal Snemovňu, aby schválila iba jednoduchý zákon o financovaní schválený Senátom už v piatok.

Štátni zamestnanci v USA sa pripravujú na neplatené voľno

činnosti štátnych služieb, ktoré hrozí, ak sa americkí zákonodarcovia do utorka nedohodnú na rozpočte na nasledujúci rok. Informoval o tom jeden z odborových lídrov.

Prípadné zlyhanie rokovaní o rozpočte by mohlo mať za následok, že by sa v utorok nedostalo do práce 800 tis. až 1 mil. amerických štátnych zamestnancov, od upratovačiek až po raketových inžinierov, povedal agentúre Reuters v telefonickom rozhovore šéf Americkej federácie vládnych zamestnancov J. David Cox. Štátni zamestnanci na pozíciách, ktoré sa považujú za kľúčové na zabezpečenie fungovania štátu, by sa pritom podľa neho museli do zamestnania dostaviť, za prácu by však nedostali zaplatené. Predstavitelia Bieleho domu vo štvrtok odborových lídrov informovali, že rozhodnutie v tejto otázke by malo padnúť v najbližších 24 až 36 hodinách, dodal Cox.

Pozastavenie činnosti amerických štátnych funkcií od 1. októbra, ktorý je pre americký rozpočet začiatkom finančného roka, ani zďaleka nie je isté. Prezident Obama a jeho demokrati vedú zdĺhavú vojnu nervov s opozičnou Republikánskou stranou, ktorá žiada zmeny v reforme zdravotnej starostlivosti a podmieňuje nimi svoj súhlas s rozpočtovou legislatívou. Viacerí vysokí republikánski predstavitelia však napriek tomu nepredpokladajú, že by bolo zastavenie činnosti štátu reálne.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #platobná neschopnosť