Obce veria, že ušetria toľko, koľko sľúbili

Mestá a obce by mohli tento rok ušetriť finančné prostriedky tak, ako sa zaviazali v memorande o zabezpečení finančnej stability.

28.09.2013 18:16
Dedina, vidiek, príroda Foto:
Ilustračné foto
debata

Hoci sa podľa ministra financií SR Petra Kažimíra v súčasnosti rozpočty samospráv od záväzkov stanovených v memorande líšia až o 175 mil. eur, nemuselo by to prekážať. Reálne hospodárenie miest totiž bolo v posledných rokoch vždy nižšie, ako si samosprávy vo svojich rozpočtoch pôvodne naplánovali.

„V rokoch 2011 a 2012 bol rozdiel medzi rozpočtami a skutočnosťou vždy asi o 200 mil. eur lepší,“ povedal Kažimír po dnešnom rokovaní s predstaviteľmi Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

„Hospodárenie miest, hlavne tých najväčších, sa za posledné obdobie zlepšilo asi o 12 %,“ skonštatoval predseda ZMOS Jozef Dvonč. Podľa Kažimíra teraz ide len o to, aby samosprávy ministerstvu financií čo najpresnejšie nahlásili, ako bude vyzerať ich skutočné hospodárenie do konca roka tak, aby ich mohol zapracovať do návrhu štátneho rozpočtu. Ten musí Kažimír predložiť do 11 októbra.

„Urobíme všetko preto, aby sme mohli dať čo najpresnejšie čísla,“ skonštatoval Dvonč. „Chceme ešte hovoriť individuálne s primátormi a starostami tých miest a obcí, u ktorých cítime odklon od konsolidácie,“ poznamenal po rokovaní premiér Robert Fico.

Memorandum o zabezpečení finančnej stability podpísalo ZMOS s Vládou SR v októbri minulého roka. Podľa memoranda by mali obce nad 2 tis. obyvateľov v tomto roku zredukovať osobné výdavky o 5 %, ďalších 10 % by mali ušetriť na výdavkoch na tovary a služby. Dôvodom je tlak na znižovanie deficitu verejných financií, ktorý Slovensko potrebuje stlačiť pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Fico už prednedávnom avizoval, že negatívny vývoj v hospodárení samospráv môže viesť k zvýšeniu deficitu rozpočtu verejnej správy až o 0,2 % HDP.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Slovensko #šetrenie #obce