Chorvátsky súd vydal príkaz na zadržanie šéfa firmy MOL

Chorvátsky súd vydal príkaz na zadržanie šéfa maďarskej ropnej a plynárenskej skupiny MOL Zsolta Hernadiho po tom, ako sa nedostavil na výsluch v prípade podozrenia z korupcie.

27.09.2013 20:50
debata (7)

Záhreb prešetruje podozrenie, že MOL údajne v roku 2008 podplácal bývalého premiéra Iva Sanadera zo zámerom získať kontrolu nad chorvátskou energetickou firmou INA, a to aj bez kúpy väčšinového podielu.

Maďarské úrady zamietli dve žiadosti Chorvátska vypočuť Hernadiho, pričom sa odvolávali na ochranu národných záujmov. Uviedli, že nie je na to dôvod z právneho hľadiska. Záhreb by tak mohol zvažovať vydanie európskeho zatýkacieho rozkazu na Hernadiho. Maďarsko viedlo v rokoch 2011 až 2012 vlastné vyšetrovanie prípadu s tým, že podľa neho MOL ani jeho predstavitelia nehrali žiadnu rolu v údajnom prípade korupcie.

Súd minulý rok uznal Sanadera vinným, že prijal úplatok 5 mil. eur od spoločnosti MOL výmenou za zabezpečenie dominantného postavenia vo firme INA. MOL aj Sanader obvinenia odmietajú a Sanader sa proti rozhodnutiu súdu odvolal. Hernadi tiež poprel akékoľvek previnenie. MOL vlastní podiel v spoločnosti INA na úrovni blízko 50 %, zatiaľ čo chorvátska vláda má 45 %.

MOL je medzinárodnou integrovanou ropno-plynárenskou skupinou v strednej a východnej Európe so sídlom v Budapešti. Svoju činnosť vykonáva v Európe, na Blízkom východe, v Afrike a v krajinách Spoločenstva nezávislých štátov. Na Slovensku pôsobí maďarský MOL prostredníctvom rafinérskej spoločnosti Slovnaft, a.s. v ktorej drží 98,4 % akcií.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Chorvátsko #MOL #Zsolt Hernadi