Štát presvedčil ďalšiu fabriku, aby zostala

Jediná hlinikáreň zostáva na Slovensku. Slovalco je po Samsungu, U.S. Steele a SCP Mondi štvrtou veľkou fabrikou, ktorú štát úľavami a finančnou podporou presvedčil, aby zachovala výrobu na Slovensku. Pri zachraňovaní výroby dostane z daných fabrík najviac úľav práve Slovalco.

26.09.2013 20:00
Slovalco, práca Foto:
Spoločnosť Slovalco zamestnáva v regióne pri Žiari nad Hronom viac ako 3 000 ľudí.
debata (57)

Slovenské elektrárne, v ktorých má popri talianskom Eneli podiel aj štát, spravili vo štvrtok posledný krok, ktorý bol potrebný na to, aby asi 3-tisíc ľuďom v žiarskom regióne zostali zachované pracovné miesta. Na mimoriadnom valnom zhromaždení dali akcionári elektrární zelenú podpisu osemročnej zmluvy na zľavnenú dodávku elektriny.

"Mimoriadne Valné zhromaždenie Slovenských elektrární schválilo návrh na podpísanie zmluvy na dodávku elektriny so spoločnosťou Slovalco. Nová zmluva upravuje dodávky elektriny pre hlinikáreň v celkovom objeme 19 terawatthodín na obdobie 8 rokov, s účinnosťou od januára 2014,“ spresnila hovorkyňa elektrární Janka Burdová. O dohodnutej cene však hovoriť nechcela, čo zdôvodnila obchodným tajomstvom.

Na motivovanie žiarskeho výrobcu hliníka, aby zachoval výrobu, boli potrebné viaceré kroky. Výrobcovi totiž na konci aktuálneho roka končí 20-ročná zmluva na dodávku lacnej elektriny. Keby hlinikáreň mala platiť plnú cenu za energiu, podľa jej šéfa Milana Veselého by bola výroba v strate. „Pre udržanie výroby hliníka v Slovalcu potrebujeme dosiahnuť dohodu na dlhodobom riešení dodávky elektrickej energie,“ vyhlásil pred časom šéf hlinikárne.

Okrem zľavy na dodávku približne 2,3 terawatthodiny elektriny ročne však štát musel urobiť aj ďalšie kroky. Prvým bolo poskytnutie zľavy na transport energie do výrobne v Žiari nad Hronom. Umožnila to nová vyhláška Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, vďaka ktorej bude hlinikáreň ako najväčší slovenský odberateľ energie platiť zhruba polovicu z prenosových poplatkov. Zľava sa teda bude pohybovať okolo 36 miliónov eur za rok. No ak by Slovalco zväčšilo objem výroby a napríklad počas budúceho roka by minulo viac ako 2,5 terawatthodiny elektriny, zľava by sa zväčšila na 70 percent. V absolútnom vyjadrení by to bolo viac ako 50 miliónov eur ročne. Presné sumy zatiaľ nie sú známe, pretože regulačný úrad ešte neukončil konanie o budúcoročných cenách za prepravu elektriny.

Ďalších viac ako päť miliónov eur ušetria hlinikári na platbách do Národného jadrového fondu. Zľavu už odsúhlasila vláda na návrh ministra hospodárstva Tomáša Malatinského. Keby tento krok kabinetom neprešiel, hlinikáreň by musela posielať fondu z každej spotrebovanej megawatthodiny vyše tri eurá, čo by pri aktuálnej spotrebe znamenalo náklady presahujúce 7 miliónov eur za rok. Vďaka poskytnutiu zľavy budú platiť každý rok iba dva milióny. Národný jadrový fond je určený na zbieranie peňazí, ktoré neskôr štát vynaloží na pohreb atómových elektrární.

Keby štát tieto zľavy neposkytol, celkovo mohli byť príjmy do verejných financií vyššie o približne 41 miliónov ročne. Minister hospodárstva však tvrdí, že keby hlinikári úľavy nedostali, nezamestnanosť v regióne s vysokým počtom ľudí na úradoch práce by ešte vzrástla. Takisto by štát nemohol počítať ani s približne 36-miliónovým príjmom za transport energie a dvojmiliónovým príjmom do jadrového fondu.

Slovalco je už štvrtou firmou, ktorú musela druhá Ficova vláda presviedčať, aby neprepúšťala zamestnancov. Štátny stimul už kabinet odsúhlasil pre galantský Samsung v celkovom objeme 19,8 milióna eur. Dôvodom bola motivácia firmy vynaložiť na modernizáciu závodu 70 miliónov eur a udržanie 760 pracovných miest. Na zachovanie 766 pracovných miest v ružomberskom Mondi SCP poskytla vláda pomoc vo výške 25,4 milióna eur. Treťou firmou, ktorú Ficov kabinet presvedčil, aby neodchádzala zo Slovenska, bol košický U.S. Steel s približne 13 tisíc pracovníkmi. Železiari dostanú ročne podporu vo výške asi 15 miliónov eur. V neposlednom rade sa má do U.S. Steelu vrátiť časť peňazí, ktoré firma zaplatí za emisné povolenky. Majú za ne kupovať techniku, ktorá postupne zníži tvorbu emisií.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #Slovalco #U.S. Steel #SCP Mondi #štátny stimul