Žiarska hlinikáreň dostane lacnejšiu elektrinu

Spoločnosť Slovalco dostane od Slovenských elektrární (SE) elektrinu za výhodnejšie ceny, tak aby bol podnik schopný udržať výrobu hliníka na Slovensku.

26.09.2013 17:21
Slovalco Foto:
Slovalco
debata (2)

Mimoriadne valné zhromaždenie slovenského dominantného výrobcu elektriny vo štvrtok už schválilo návrh na podpísanie zmluvy na dodávku elektriny so slovenským výrobcom hliníka. “Nová zmluva upravuje dodávky elektriny pre hlinikáreň v celkovom objeme 19 terawatthodín na obdobie ôsmich rokov, s účinnosťou od januára 2014,“ uviedla hovorkyňa SE Janka Burdová.

Výrobca hliníka zo Žiaru nad Hronom podpísal ešte v júli tohto roka so Slovenskými elektrárňami dohodu o zámere uzavrieť zmluvu na dodávku elektriny. Podpísanie dohody bolo podľa elektrární prvým krokom k udržaniu výroby hliníka v Slovalcu. V súčasnosti ešte platnú zmluvu o dodávke elektriny za fixné ceny uzavreli Slovalco a SE v roku 1994. Jej platnosť končí v tomto roku.

Vlastníkmi akcií Slovenských elektrární sú Fond národného majetku SR, ktorý kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť Enel SpA, ktorá má 66 % akcií. Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006. Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú 5 737 megawattov inštalovaného výkonu. Sú prevádzkovateľom dvoch jadrových elektrární, dvoch tepelných elektrární a 34 vodných elektrární.

Spoločnosť Slovalco, a.s. bola do Obchodného registra zapísaná 7. júna 1993. Firma sa zaoberá výrobou hliníka, výrobou vopred vypálených anód, nákupom surovín na výrobu a predaj hliníka, zliatin hliníka a vopred vypálených anód a podobne. V roku 1994 do nej kapitálovo vstúpila Európska banka pre obnovu a rozvoj a nórska spoločnosť Hydro Aluminium AS. Prvý kov firma vyrobila v júni 1995. Ako vyplýva z údajov na internetovej stránke spoločnosti, akcionármi vo firme sú spoločnosť Hydro Aluminium a ZSNP, a.s., Žiar nad Hronom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #hlinikáreň #Žiar nad Hronom #Slovalco