Štát zlepšil daňovú prognózu, Kažimír verí v obrat

Zlepšenie výberu dane z pridanej hodnoty a lepší vývoj hospodárstva v druhej polovici roka zvýšia štátu tohtoročné príjmy. Diera vo výpadku daní tak bude menšia.

26.09.2013 15:00
Graf, lupa, čísla, peniaze, ekonomika, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (18)

Daňové a odvodové príjmy by mali byť v tomto roku o 132 mil. eur vyššie, ako odhadol rezort financií vo svojej prognóze z júna tohto roku.

Uviedol to minister financií Peter Kažimír k septembrovej prognóze daňových a odvodových príjmov verejnej správy, ktorú vypracoval Inštitút finančnej politiky (IFP) pri ministerstve financií. K najvýraznejšiemu zvýšeniu prognózy podľa Kažimíra prispel makroekonomický vývoj a zlepšenie výberu dane z pridanej hodnoty (DPH). Spomenul významné zníženie nadmerných odpočtov DPH.

Kažimír vyjadril uspokojenie nad výsledkami a verí, že sa karta vo vývoji daní obrátila. Skonštatoval, že štátu to pomôže udržať výšku deficitu verejných financií na úrovni 2,85 percenta HDP. Na to, aby výška deficitu neprekročila rozpočtovanú úroveň 2,94 % HDP však je potrebné, aby obce dodržali svoje záväzky ohľadom rozpočtu. Obce sú však podľa Kažimíra oproti plánom v mínuse 170 miliónov eur (0,24 % HDP). V sobotu sa preto stretne s predstaviteľmi obcí, kde budú diskutovať i o tom, ako túto situáciu riešiť.

Vyššie príjmy majú byť aj v ďalších rokoch

Rezort financií očakáva vyššie daňové príjmy aj v nasledujúcich troch rokoch. Na nasledujúci rok bola daňová prognóza navýšená o 127 mil. eur a o 134 mil. eur v roku 2015. V roku 2016 ministerstvo financií očakáva zmenu len o 5 mil. eur. Podľa IFP sú zmeny odhadu príjmu daní a odvodov ovplyvnené novou makroekonomickou prognózou.

„Kým v rokoch 2013 – 15 v prognóze prevláda vplyv aktuálneho pozitívneho vývoja v eurozóne, zvýšenia domáceho dopytu a vyššieho rastu miezd, v roku 2016 preváži protivietor z výraznejšej konsolidácie verejných financií,“ uvádza v zverejnenej prognóze IFP.

Najvýznamnejšiu zmenu oproti júnovej prognóze rezort financií očakáva pri výbere DPH. „Okrem toho, že ekonomika Slovenska bude rásť rýchlejšie, ako sme očakávali, darí sa nám aj bojovať s daňovými únikmi. Odhadovaný výnos DPH na tento rok v tejto prognóze sa zvyšuje o 100 mil. eur a z toho až dve tretiny tvorí vyššia úspešnosť výberu. Naša krížová výprava proti daňovým únikom prináša svoje úspechy,“ uviedol Kažimír.

Inštitút zvýšil odhad výnosu spotrebnej dane z minerálnych olejov najmä z dôvodu lepšieho plnenia tejto spotrebnej dane, a to aj napriek dlhodobému trendu znižujúcej sa spotreby automobilov. Za očakávaniami však podľa IFP mierne zaostáva plnenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov.

„Finančná správa SR a distribútori tabakových výrobkov majú podozrenie, že od konca minulého roku dochádza k výraznejšej substitúcii v správaní spotrebiteľov predovšetkým lacnejších cigariet smerom k balenému tabaku a k alternatívnym tabakovým výrobkom,“ dodáva IFP.

Firmy odvedú menej

K zníženiu prognózy na roky 2013 – 2016 oproti júnu pristúpil IFP pri dani z príjmov právnických osôb (DPPO). Hlavným dôvodom je podľa IFP vyšší očakávaný pokles ziskovosti podnikov v roku 2013.

„Výber DPPO v tomto roku by mal medziročne vzrásť o 6 % pri zvýšenej sadzbe, čo zodpovedá poklesu základu dane o 12 %. Menšia časť poklesu základu dane je spôsobená konsolidačnými opatreniami,“ uvádza IFP.

Priebežné plnenie sociálnych a zdravotných odvodov bolo v prvých siedmich mesiacoch tohto roka pozitívnejšie, ako IFP pôvodne očakával. Dôvodom lepšieho plnenia je podľa IFP pozitívnejší vplyv zmien v oblasti zavedenia odvodov z dohôd. „Na základe aktualizovaných prepočtov predpokladáme, že vplyv zavedenia odvodov na príjmy z dohôd bude o asi 65 mil. vyšší,“ dodáva IFP.

Daňová prognóza sa v tomto roku menila tretíkrát. Ministerstvo financií už začiatkom februára informovalo, že spomalenie hospodárskeho rastu v porovnaní s prognózou, na ktorej je postavený schválený rozpočet, bude znamenať nižšie príjmy z daní a odvodov v sume 361 mil. eur. Koncom júna ministerstvo avizovalo ďalší výpadok daňových a odvodových príjmov vo výške takmer 350 mil. eur.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Slovensko #Peter Kažimír #daňová prognóza