Ísť rýchlikom Váh? Po novom Horalkami

Osobné vlaky dostanú opäť komerčné názvy. Železničný prepravca si od zmeny pomenovania InterCity vlakov a rýchlikov sľubuje finančné prilepšenie.

26.09.2013 14:00
Vlak, Horalky Foto: ,
Štátne železnice pustili do názvu vlaku obľúbené oblátky.
debata (8)

Po novom, s nástupom decembrového grafikonu, tak budú ľudia cestovať z Bratislavy cez Žilinu do Košíc rýchlikom Horalky. InterCity vlak Gerlach sa zmení na Lyoness.

Kým minulé vedenie železníc nominované KDH komerčné názvy zrušilo, to terajšie od Smeru sa k nim vracia. Vlaky, ktoré niesli už všelijaké názvy, napríklad Aspirín, Gorenje, Impuls leasing, Aupark, Obchodné centrum Mirage či Leier, sa na čas premenovali na tradičné Rysy, Gerlach, Kriváň, Váh alebo Dargov.

Nové názvy vlakov od decembra
teraz po novom
IC Tatran Martinus.sk
IC Gerlach Lyoness
IC Rysy Doxxbet
IC Kriváň Lyoness
rýchlik Váh Horalky Sedita
rýchlik Liptov Shoppie.sk
rýchlik Ružín Okay Elektro
ZDROJ: ZSSK

Predchádzajúcemu vedeniu Železničnej spoločnosti Slovensko totiž komerčné názvy nepriniesli ani očakávaný príjem, a navyše sa ľudia sťažovali, že takéto mená vlakov ich len mýlia. Jedným smerom sa ten istý rýchlik totiž volal inak ako opačným, názvy sa cestujúcim miešali a zamieňali. Navyše pri príchode takéhoto vlaku do stanice často operátorky nesprávne vyslovili názov a hlásenie pôsobilo trápne.

„Nakoniec sa nenaplnil ani zamýšľaný finančný efekt z takéhoto pomenovania vlakov. Pri zavedení tohto komerčného produktu sa počítalo s ročným príjmom približne 170–tisíc eur. Reálne sme však zarobili iba niekoľko desiatok tisíc eur. Časť platieb ani nebola v peňažnej forme, ale len v podobe barterov,“ vysvetľoval v roku 2011 dopravca. Terajšie vedenie očakáva z predaju názvu vlakov ročný príjem až 120–tisíc eur. Aj takýmto spôsobom sa totiž snaží zlepšiť svoje hospodárenie a znížiť stratu.

„Celkový príjem za predaj názvu vlaku od roku 2009 do roku 2012 bol 65 577 eur. Tento rok by to mala byť zanedbateľná suma a reálne sa predaj rozbieha až od nového grafikonu. Na budúci rok očakávame príjem 70– až 120–tisíc eur, presne to však bude stanovené až v konečnej podobe podnikateľského plánu spoločnosti,“ vraví Jana Morháčová, hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko. Tento rok sa zmenil názov IC Gerlach v smere do Košíc a IC Kriváň v opačnom smere. Nesú názov Union poisťovňa.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vlak #Horalky