Každý tretí stavbár na Slovensku je nadbytočný

Na slovenskom trhu je výrazný prebytok stavebných spoločností. To vedie k tvrdému konkurenčnému boju o zákazky a niekedy aj k neprimerane nízkym realizačným cenám stavieb.

26.09.2013 12:03
Práca, profesia, stavba
Ilustračné foto
debata (4)

Ceny sa oproti obdobiu pred krízou prepadli o štvrtinu, najväčší zásah dostali marže stavebných firiem. Vyplýva to z najnovšej analýzy slovenského stavebníctva v treťom štvrťroku, ktorú pripravila analytická spoločnosť CEEC Research.

Podľa riaditeľov stavebných spoločností je na Slovensku o 32 % viac stavebných kapacít, ako je schopný uživiť dopyt súkromného a verejného sektora. „Množstvo stavebných kapacít na trhu sa stále neprispôsobilo predošlému prepadu dopytu po stavebných prácach. Výsledkom potom sú dumpingové ceny alebo znížená kvalita prác, ktorú možno pozorovať pri niektorých zákazkách,“ uviedol riaditeľ CEEC Research Jiří Vacek. Firmy si podľa neho v podstate zákazky kupujú, čiže dostanú zaplatené menej, ako na ich realizáciu vynaložia. Nádejajú sa, že sa im tak podarí prežiť o niekoľko mesiacov dlhšie. "To samozrejme škodí nielen im samotným, ale najmä trhu ako celku,“ dodal Vacek.

Pre nedostatočný dopyt ponúkajú stavebné firmy svoje služby za také ceny, ktoré niekedy nepokryjú ani skutočné náklady. Podľa najnovšej kvartálnej analýzy slovenského stavebníctva sú aktuálne ceny o 24 % nižšie ako v období pred krízou. Deväť z desiatich riaditeľov priznalo, že najväčšiu časť tohto rozdielu museli firmy pokryť zo svojich interných zdrojov, najmä z marže. Pri niektorých zákazkách sú firmy dokonca ochotné znášať aj straty. Tie sa potom snažia kryť z iných ziskovejších zákaziek, prácou v zahraničí alebo bankovým úverom.

„S týmto javom sme sa začali stretávať prakticky výhradne vo verejnom sektore, pričom projektant aj stavební dodávatelia sú tí istí ako v súkromnom. Je to tým, že verejný obstarávateľ sa nebráni nereálnym cenovým ponukám, mnohokrát aj 20 – 30 % pod priame náklady,“ tvrdí predseda predstavenstva košickej spoločnosti Inžinierske stavby, a.s. Pavol Kováčik. Ako dodal, aj ich zásluhou sa vyskytuje celý rad nedokončených projektov, nekvalitných stavieb a krachujúcich subdodávateľov, ktorí nedostali zaplatené. "A štát by mal viac pamätať na systémovú elimináciu subjektov s neprimerane nízkymi cenami,“ myslí si Kováčik.

Cenová vojna sa už podľa riaditeľov stavebných firiem začala prejavovať aj na kvalite prác subdodávateľov. Podľa 42 percent riaditeľov problémov s kvalitou pribudlo, pričom najviac sa na subdodávateľov sťažovali veľké firmy. Rozdiel medzi očakávanou cenou na strane investora a výslednou cenou z výberového konania je pri verejných zákazkách 29 %. Pri súkromných zákazkách je tento rozdiel 22 %. V súkromnom sektore sa však takmer desatina firiem stretla s tým, že investor bol ochotný zaplatiť oproti pôvodnej kalkulácii aj vyššiu sumu, ak mu drahšie riešenie v budúcnosti prinieslo nižšie prevádzkové náklady.

Kvartálna analýza slovenského stavebníctva je založená na štruktúrovaných rozhovoroch s vybranou vzorkou sto stavebných spoločností. Rozhovory sa uskutočnili v septembri. Štúdia bude publikovaná budúci týždeň, spoločnosť CEEC Research ju pripravila s podporou firiem Považská cementáreň, Weber a Terrastroj.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #stavba #stavebníctvo