Daniari preverili parlamentný bufet

Kým štát bojuje proti nekalým praktikám obchodníkov pri nevydávaní bločkov, v parlamentnom bufete dostávajú poslanci či návštevníci Národnej rady po zaplatení bloček, ktorý vyvolal u dianiarov pochybnosti.

26.09.2013 10:00
bufet, parlament Foto: ,
Podľa daniarov bufet v slovenskom parlamente neporušuje zákony.
debata (39)

Bloček neobsahuje všetky náležitosti, ktoré sú potrebné pre zapojenie sa do aktuálnej Národnej bločkovej lotérie. Tá sľubuje ľuďom výhry za to, že budú podávať bločky a na základe nich zase daniari odhalia úniky daní.

Vzniklo podozrenie, že bufet neodvádza daň z pridanej hodnoty. Napokon sa však ukázalo, že zákon porušený nebol. Dôvod daniari neuviedli. Je možné, že dôvodom je, že nejde o podnikateľskú prevádzku alebo DPH sa neodvádza pre nízke tržby. Potom by štát mal inkasovať DPH na inom stupni obchodného reťazca.

zväčšiť
blok, parlament, dane, daniari, bločky

Podľa hovorkyne Finančnej správy Patrície Macíkovej bufet nepodlieha zákonu o elektronickej registračnej pokladnici. „Zákon sa vzťahuje len na fyzickú alebo právnickú osobu, ktorá na základe oprávnenia na podnikanie predáva tovar alebo poskytuje službu, a Kancelária NR SR takouto osobou nie je. Kancelária NR SR nie je podnikateľom v zmysle príslušných ustanovení, ale štátnou rozpočtovou organizáciou a podľa zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy nemôžeme podnikať, nepotrebujete pokladnice na účely uvedeného zákona, a teda nepotrebujete ani fiskálnu tlačiareň,“ povedal hovorca predsedu Národnej rady SR Pavel Chovanec. Bloček z bufetu neobsahuje písmená MF (ministerstvo financií) ani číslo DKP (daňový pokladničný doklad, pozn. red.).

Ministerstvo financií na otázku, či je z etického pohľadu v poriadku, že práve parlamentná prevádzka neodvádza štátu DPH, odpovedalo, že kontrola registračných pokladníc nie je v ich kompetencii.

Nie každý subjekt však musí byť platcom DPH. „Zákon stanovuje povinnosť registrácie na DPH v prípade, ak daňový subjekt dosiahne obrat 49 790 eur za najviac 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov. "Ak parlamentný bufet prevádzkuje Kancelária NR SR a nie je registrovaná pre daň z pridanej hodnoty, DPH ani pri predaji uplatňovať nemôže,“ odkázalo tlačové oddelenie rezortu financií.

Bežným obchodníkom za nedostatky na pokladničných bločkoch hrozí momentálne pokuta až do výšky 3 300 eur. Aj predavači na trhoviskách dnes musia mať takzvané fiskálne pokladnice. „Pokiaľ predajca predáva na trhu prebytky z dvora, teda zo svojej pestovateľskej činnosti, nevzťahuje sa na neho povinnosť mať elektronickú registračnú pokladnicu, takto môže svoje výrobky predávať maximálne 3 mesiace,“ doplnila Macíková.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #bloček #bločková lotéria