Počet nahlásených falošných bločkov rastie

Daniari za prvé dni od spustenia prvej národnej bločkovej lotérie zaznamenávajú nárast podnetov od ľudí na nevydávanie bločkov od obchodníkov, prípadne na falošné účtenky.

22.09.2013 16:28
účet účtenka bloček blok Foto:
Ilustračné foto
debata (26)

Kým pred spustením registrácie mala Finančná správa za deň v priemere tri upozornenia na tieto nejakalé praktiky obchodníkov, od pondelka, keď sa oficiálne spustila registrácia do lotérie, ich majú približne 20 denne.

„TIPOS, a teda bločková lotéria, je ďalší z kánalov, cez ktorý sa dostávame k podnetom na nepoctivých obchodníkov. Vykonávame aj vlastné kontroly, no ľudia sa na nás obracajú so sťažnosťami aj priamo,“ dopĺňa prezident Finančnej správy František Imrecze.

Podľa údajov Finančnej správy na základe mailov od ľudí preverili daniari 26 prevádzok. V 13 prípadoch bol podnet opodstatnený, 9 kontrol malo negatívny výsledok. Štyri preverovania ešte nie sú ukončené. „Takmer 50 bločkov, ktoré poslali občania, boli už na prvý pohľad odborníka falošné. Najčastejšie chýbal znak MF alebo išlo len o predbežný doklad. V 69 prípadoch nahlásili občania prevádzku, kde im bločky vôbec nevydali,“ povedala hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. Štát stráca ročne na únikoch daní z registračných pokladníc 150 miliónov eur.

Falošný bloček sa dá odhaliť podľa niektorých znakov hneď na prvý pohľad. Všímať si treba najmä čas vydania bločku. Ak obchodník vydá zákazníkovi o druhej poobede bloček s poradovým číslom dva, je veľká pravdepodobnosť, že si kráti tržby. Tým je účtenka neplatná a nemôže sa zúčastniť na žrebovaní v lotérii. Pravý bloček musí mať aj logo ministerstva financií. „Ako prvý preverujeme daňový kód elektronickej registračnej pokladnice, teda DKP, čo ľudia vypisujú na súťažné tikety v lotérii. Na základe toho vieme určiť na 99 percent, či je bloček pravý,“ hovorí Imrecze.

Na čo zatiaľ daniari nemajú dosah, je spôsob, akým niektorí obchodníci obchádzajú platenie daní. Krátia si tržby napríklad tak, že vo fiskálnych pokladniciach majú USB rozbočovače, ktoré neukladajú tržby do dennej uzávierky. Síce vydávajú na prvý pohľad pravé bločky, no ich hodnota sa neukladá do pamäte pokladnice, čím obchodníci obchádzajú odvádzanie daní. Takéto pokladnice daniari odhaľujú až po dlhom sledovaní konkrétneho podozrivého obchodníka.

Fyzické kontroly prevádzok Imrecze nevylučuje ani v prípade, že bloček, ktorý vyhrá v bločkovej lotérii, bude spĺňať všetky zákonom stanovené náležitosti. Daniari budú mať po vyžrebovaní výhercov 48 hodín na to, aby mohli prípadne preveriť aj softvér jednotlivých pokladníc u obchodníka.

Registrácie do lotérie prostredníctvom sms vyjde zákazníka na 15 centov, v zberných miestach TIPOS-u zaplatí 20 centov. Bezplatne sa môžu spotrebitelia do lotérie zaregistrovať cez internet vrátane mobilných aplikácií. Bez poplatku na požiadanie tak urobia aj pokladníci v sieti 40 predajní ŠEVT. Spotrebiteľ sa tak s bločkom už nemusí dodatočne do lotérie registrovať. Do lotérie sa takýmto spôsobom chystá zapojiť aj FaxCopy, COOP Jednota Slovensko a Tesco. Podľa informácii Pravdy o vstupe rokujú aj spoločnosti CBA, DM Drogerie markt a Hornbach. „Áno, naša spoločnosť rokuje s TIPOS-om o vstupe do projektu bločková lotéria,“ potvrdil Vladimír Kocúrek viceprezident CBA Slovakia.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #bločková lotéria #bločky