Diaľničné tragédie smerujú na prokuratúru

Pád diaľničného mosta pri Iliašovciach a rovnako aj výbuch pri raziacich prácach v tuneli Šibenik budú mať už čoskoro jasne pomenovaného vinníka.

20.09.2013 06:30
Kurimany, zrútený most Foto:
Výsledky pádu diaľničného mosta pri Iliašovciach predložia prokurátorovi.
debata (5)

Expertízy a znalecké posudky totiž smerujú do rúk prokurátora. Podľa posudku, ktorý má denník Pravda k dispozícii, bola dôvodom zlyhania podpornej konštrukcie mosta kombinácia technických a právnych problémov – kolaps priečneho nosníka a nespôsobilosť pracovníkov na dozor stavby mosta. Ako analýza tvrdí, zavetrenie podpier malo byť realizované tak, aby vzperná dĺžka neprekročila 4,7 metra.

To sa však zabezpečiť nepodarilo a prepojenie susedných podperných rámov bolo zaistené len tyčami bez diagonálneho spojenia. Takto vytvorené prepojenie tak spôsobilo, že skutočná vzperná dĺžka narástla zo 4,7 metra na 18,4 metra a kritická sila poklesla oproti plánu 15,3-násobne. Podpera tak stratila svoju stabilitu a došlo k jej zlyhaniu počas betonáže mosta.

V debnení bolo pritom už uložených približne 330 kubických metrov čerstvého betónu z celkového množstva 500 kubíkov. Štyria robotníci, ktorí pri tejto tragédii zo začiatku novembra minulého roka zahynuli, sa tak zrejme udusili pod nánosom betónu. Podpera, ktorá mohla svoju stabilitu zvýšiť pridaním niekoľkých párov oceľových stojok, by však nemusela zlyhať, ak by na konštrukciu dávali pozor stavbári s odbornou spôsobilosťou na stavbu mostov.

Podľa informácií, ktoré má denník Pravda od znalca nehody, hlavné firmy mali zabezpečených pracovníkov spôsobilých na kontrolu stavby mosta, ale subdodávateľské nie. Výsledky expertízy teraz predložia prokurátorovi a očakáva sa, že do konca tohto mesiaca by mal byť jasný výsledok. Posudkom tragédie pri Iliašovciach zatiaľ nedisponuje rezort dopravy. "Nie, závery vyšetrovania nemáme k dispozícii,“ tvrdí Martin Kóňa, hovorca ministerstva dopravy.

Ďalšia smrteľná tragédia, ktorá sa odohrala toto leto len niekoľko kilometrov od Iliašoviec, by takisto mala byť čoskoro vyriešená. Podľa Antonína Baffiho, predsedu obvodného banského úradu v Spišskej Novej Vsi, sa čaká už len na výsledok expertízy kriminalistického ústavu polície.

"Ešte musíme vypočuť jedného svedka a stretneme sa s kriminalistami, ktorí skúmali stopy z miesta činu, a potom by mal byť jasný výsledok,“ odhaduje Baffi, ktorý už viac-menej vie, ako k výbuchu v tuneli Šibenik došlo, ale nechce nič predbiehať. Ukazuje sa však, že zlyhal strelmajster.

Strelmajstra po náhodnom výbuchu zasypala v tuneli hornina a zahynul. Išiel totiž preveriť, prečo po niekoľkom pokuse nevybuchla všetka trhavina. Mal mnohopočetné zranenia hrudníka, panvy, lebky a amputované prsty na pravej ruke. Odborníci na odstrely tunelov sa zhodujú, že v okamihu, keď by človek začal výrazne manipulovať s rozbuškou, vybuchla by mu v rukách.

Kým spadnutie mosta pri Iliašovciach spôsobí polročné meškanie pri odovzdaní diaľnice, výbuch v tuneli by neskoršie ukončenie stavby ďalšej diaľničnej štvorprúdovky nemal spôsobiť.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #diaľnice #Šibeník #Iliašovce