Írsko sa v druhom štvrťroku dostalo z recesie

Írsko sa v druhom kvartáli dostalo z recesie, ale slabý hospodársky rast, ktorý za apríl až jún dosiahlo, by mohol zmariť nádeje vlády na zmiernenie úsporných opatrení.

19.09.2013 14:29
Euro, graf, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v druhom štvrťroku medzikvartálne posilnil iba o 0,4 % a v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa zmenšil o 1,2 %. Írsky export oproti prvému štvrťroku vzrástol o 4,3 % a spotrebiteľské výdavky sa zväčšili o 0,7 %. V predchádzajúcich troch mesiacoch sa vývoz aj výdavky spotrebiteľov výrazne zmenšili.

Írsko smeruje k tomu, že koncom tohto roka ako prvá z krajín, ktoré dostávajú núdzovú pomoc od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu, prijímanie tejto pomoci ukončí. Ekonomika Írska však musí od budúceho roka rásť silnejším tempom ako 2 %, aby bol štátny dlh krajiny udržateľný. Dublin zároveň musí pokračovať v úsporných opatreniach, aby zredukoval svoj rozpočtový deficit, ktorý je najväčší v Európe. Írsky minister financií Michael Noonan pritom dúfal, že pozitívna správa o vývoji HDP mu na budúci mesiac umožní predložiť menej tvrdý rozpočet, ako sa plánovalo.

„Dnes zverejnená správa príliš veľa neznamená pre celkový rozsah úprav rozpočtu,“ povedal Conall MacCoille, hlavný ekonóm spoločnosti Davy Stockbrokers. „Stále však očakávame, že ekonomika sa v roku 2014 zväčší o približne 2 %,“ poznamenal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Írsko #rast #HDP