V Ostrave hrozí prepustenie tritisíc baníkom

Ostravské uhoľné bane strácajú konkurencieschopnosť a spoločnosť OKD preto uvažuje, že ku koncu budúceho roka uzavrie šachtu Paskov, v ktorej pracuje okolo tritisíc ľudí.

19.09.2013 09:18
Koruna, Česko Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Hovorca OKD, cez ktoré severomoravské bane vlastní spoločnosť NWR, uviedol, že ťažba by mohla pokračovať, ak na ňu prispeje štát. „Zavretie bane je katastrofa, ale sociálna (štátom dotovaná) ťažba by mohla byť východiskom,“ povedal šéf baníckych odborov Jaromír Pytlík.

Česká vláda však o tom nechce ani počuť. Požiadavku spoločnosti OKD na to, aby sa štát na útlme Bane Paskov podieľal 4 až 6 miliardami korún, považuje strana sociálnej demokracie za nehorázny. Podpredseda ČSSD Lubomír Zaorálek vyzval miliardára Zdeňka Bakalu, aby zverejnil, či je väčšinovým vlastníkom OKD. Ak nezmení svoje správania, nemal by sa podľa neho do Česka ani vracať. Premiér v demisii Jiří Rusnok ešte v utorok vyhlásil, že od kabinetu nemožno očakávať, že bude zadlžené priemyselné podniky zachraňovať.

Dotovanie ťažby nepodporuje ani ODS, pretože môže podľa pravidiel EÚ trvať maximálne do roku 2018 a môže byť vo výške straty, čo je 1,5 miliardy korún ročne, a musí klesať. „Radšej by som tie peniaze uvoľnil na nejaké rekvalifikačné programy k začleňovaniu tých ľudí do práce u iných zamestnávateľov. To je oveľa zmysluplnejšie, pretože tieto projekty vytvoria nové pracovné miesta a nebudú iba dotovať stratovú ťažbu,“ povedal bývalý minister dopravy Zbyněk Stanjura.

Bakala, ktorý okrem OKD vlastní napríklad aj vydavateľa českých Hospodářských novin či cyklistický tím Omega-Pharma Quickstep, chce údajne ťažobné aktivity v regióne reštrukturalizovať.

OKD zamestnáva približne 13-tisíc ľudí, z toho v Bani Paskov pracuje približne tritisíc. Na severnú Moravu sa počas rozvíjania ťažby v 70. rokoch prisťahovalo aj množstvo ľudí zo Slovenska. Podľa šéfa odborov je otázkou, či by sociálnu ťažbu hradil štát, alebo by OKD požiadali o európske dotácie. „Vyhlásenie útlmu je zákonná cesta, ako získať dotácie a viesť sociálnu ťažbu. Tri-štyri roky tam môže byť ťažba a čas ukáže,“ povedal Pytlík. Keby prišli všetci ľudia naraz o prácu, región by podľa neho také množstvo ďalších nezamestnaných nepojal. Dodal, že v bani je obrovské množstvo uhlia, ktoré je škoda nevyťažiť.

Proti zatvoreniu Bane Paskov v utorok protestovalo zhruba 2¤500 ľudí. Na záver prečítali vyhlásenie, ktorým vyzvali majiteľov ťažobnej firmy OKD, predovšetkým Zdeňka Bakalu, aby zo svojich minulých ziskov zabezpečili normálny chod firmy. Niekoľko desiatok demonštrantov vtrhlo do budovy OKD a na miesto dorazili aj policajní ťažkoodenci.

Paskov je poslednou fungujúcou baňou OKD v ostravskej časti revíru, ostatné sú na Karvinsku. Je najmenšou zo 4 baní OKD, ročne sa v nej vyťaží asi milión ton koksovateľného uhlia. V Paskove sa však uhlie ťaží vo veľkých hĺbkach v náročných geologických podmienkach a náklady na ťažbu sú až dvakrát vyššie, ako je priemer OKD.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #baníci #ostrava #Paskov