MMF pridal eurozónu a Španielsko medzi krajiny ohrozujúce svetový rast

Medzinárodný menový fond (MMF) pridal eurozónu a Španielsko na zoznam krajín s relatívne veľkými ekonomickými nerovnováhami predstavujúcimi riziko pre stabilný globálny rast.

15.09.2013 17:15
Peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Španielsko podľa MMF pokročilo pri znižovaní jedného z najvyšších deficitov verejných financií v eurozóne pomocou škrtov výdavkov a zvyšovania daní. Verejný dlh však aj naďalej rastie, keďže rast ekonomiky je stále slabý.

Záťažou pre eurozónu, ktorá sa zmieta v dlhovej kríze, je takisto vysoký verejný dlh. Ten sa zvýšil po tom, ako musel blok zachraňovať niekoľko menších členov vrátane Grécka a Írska. Eurozóna eviduje navyše rastúce vonkajšie prebytky, keďže členovia, ktorí boli v deficite, sa snažia preorientovať svoje ekonomiky, to však zastiera veľké rozdiely v rámci menovej únie, uvádza MMF ďalej.

MMF začal vypracovávať analýzy týkajúce sa globálnych ekonomických nerovnováh a výmenných kurzov počas finančnej krízy a recesie z rokov 2007 až 2009. Podľa ekonómov sú nerovnováhy v konečnom dôsledku neudržateľné, keďže krajiny so stálymi zahraničnými deficitmi môžu v prípade, že investori prestanú veriť ich ekonomike, vykázať výrazný odlev kapitálu. Vo svojej predchádzajúcej správe z roku 2011 MMF tiež zaradil Čínu, Francúzsku, Nemecko, Indiu, Japonsko, Veľkú Britániu a USA na zoznam krajín s pretrvávajúcimi nerovnováhami.

Na riešenie tohto problému MMF odporúča ekonomikám s externými prebytkami ako Čína a Nemecko, aby podporili domáci dopyt, zatiaľ čo deficitné krajiny ako Británia a niektoré problémové štáty eurozóny by mali podľa neho zlepšiť svoju konkurencieschop­nosť.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Španielsko #eurozóna #Medzinárodný menový fond