Estónsko je otvorené ďalšej pomoci Grécku

Estónsky premiér Andrus Ansip vo štvrtok vyjadril podporu účasti svojej krajiny na treťom programe finančnej pomoci pre Grécko.

13.09.2013 11:18
Euro, peniaze, graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Pobaltská krajina, ktorá sa označuje za vzor rozpočtovej zodpovednosti v eurozóne, je podľa neho otvorená aj možnej pomoci ďalším problémovým členom bloku spoločnej meny. „Musíme pochopiť, že nepomáhame iba Grécku alebo iným krajinám, ale že chránime aj seba,“ povedal Ansip pre agentúru Reuters.

Ďalšie odpustenie dlhov Aténam však Ansip odmietol s tým, že by to vyslalo iným krajinám zlý signál. Medzinárodní veritelia odhadujú, že Grécko bude od druhej polovice budúceho roka na pokrytie očakávaných výpadkov vo financovaní potrebovať dodatočných 10 až 11 mld. eur.

Názor, že Grécko do konca budúceho roka nevyrieši svoje finančné problémy a krajina bude pred návratom na trhy potrebovať ďalšiu pomoc od partnerov eurozóny, vyjadril aj šéf skupiny ministrov financií členských krajín menovej únie (Eurogroup) Jeroen Dijsselbloem. Na základe tohtoročných údajov o finančnej situácii Grécka by menová únia mohla zvážiť poskytnutie ďalších úľav pri splácaní dlhu, napríklad v podobe znížených splátok úrokov, uviedol Dijsselbloem minulý týždeň v Európskom parlamente.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #pomoc #eurozóna #Estónsko