Tablety do konca roka predbehnú počítače

V tohtoročnom štvrtom štvrťroku sa na svetový trh vôbec prvýkrát dostane viac počítačových tabletov než osobných počítačov.

12.09.2013 17:46
tablety, iPad, Eee Pad, tablets, Apple, pc, laptop
Ilustračné foto
debata (3)

Vyplýva to z prognózy výskumnej spoločnosti IDC. Počet tabletov, ktoré výrobcovia dodajú do predajní, má dosiahnu 84,1 milióna kusov. Osobných počítačov sa má dodať iba 83,1 milióna.

IDC tiež predpovedala, že globálne tržby z predaja počítačov, tabletov a inteligentných mobilných telefónov v celom tomto roku vzrastú o 28 percent na 622,4 miliardy dolárov.

Výskumná spoločnosť Gartner už skôr uviedla, že počítačové tablety sa v najbližších rokoch stanú najdôležitejším digitálnym zariadením a v dlhodobom horizonte vytlačia osobné počítače.

Klesajúci dopyt po osobných počítačoch podľa Gartnera nie je prechodným trendom, ale odráža dlhodobú zmenu v správaní spotrebiteľov. K rýchlemu rastu popularity počítačových tabletov prispieva okrem iného pokles cien týchto prístrojov.

Analytička spoločnosti Gartner Mikako Kitagawaová nedávno upozornila, že tablety už teraz nahrádzajú lacné osobné počítače na vyspelých trhoch, ako sú Spojené štáty. Na rozvíjajúcich sa trhoch, napríklad v Číne, sa podľa nej tablety stávajú „prvým počítačovým zariadením pre mnoho ľudí, ktorí tak prinajlepšom odďaľujú nákup osobného počítača“.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počítače #tablety