Benzín asi čoskoro zdražie

Hrozba útoku Spojených štátov amerických na Sýriu zrejme opäť zdvihne ceny benzínu aj na Slovensku.

10.09.2013 12:00
Benzín, nafta, palivá Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Ropa a s ňou aj ropné produkty na medzinárodných trhoch totiž počas minulého týždňa pre obavy špekulantov zdraželi. Rafinérie preto musia rovnaký objem čierneho zlata nakupovať za viac peňazí.

Ceny palív sa zvýšili už pred desiatimi dňami. Motoristi na Slovensku si odvtedy priplácajú dva centy za liter. Liter nafty tak nakupujú priemerne za 1,4 eura, benzín Natural s oktánovým číslom 95 predávajú pumpári priemerne za 1,53 eura. Ak sa nestane nič mimoriadne, priemerná cena benzínu sa čoskoro zvýši o ďalšie asi dva centy.

Podľa analytika spoločnosti Colosseum Víta Jedličku za to môže najmä odpálenie rakiet, ktoré zaznamenalo v utorok Rusko, aj keď nešlo ešte o útok. „Cena ropy Brent sa pohybuje nad hranicou 115 dolárov, kam sa dostala po špekuláciách o tom, že USA a Izrael zaútočili na Sýriu raketami,“ spresnil Jedlička.

Špekulanti sa totiž obávajú razantného obmedzenia ponuky či zvýšenia nákladov na prepravu ropy z Arabského polostrova. Včera popoludní stredoeurópskeho letného času síce z USA prenikli informácie že tamojší parlament možno neodsúhlasí útok krajiny na režim Bašara Asada. Ani tieto správy však cenu rapídne neznížili na úroveň pod 110 dolárov za barel (159 litrov), kde bola predtým, ako sa prevalilo, že USA na Sýriu zaútočia. Hodnota čierneho zlata podvečer klesla na približne 114 dolárov.

Aj napriek neustále žijúcej hrozbe útoku si však analytik Trim Broker Tomáš Plavec myslí, že cena by už veľmi stúpať nemala. „Aktuálne totiž obchodníci vyberajú zisky, keďže uvideli, že vyššie už cena ropy nepôjde,“ zdôvodnil Plavec.

Aj napriek tomu však podľa neho stále platí hrozba, že v prípade vypuknutia otvoreného ozbrojeného konfliktu ropa zdražie až nad 120 dolárov. Na podobných úrovniach bola jej cena aj zhruba pred rokom, keď sa opakovane vyostrovala hrozba otvoreného vojenského konfliktu medzi Iránom a Izraelom. V židovskej krajine sa totiž blížili voľby, a tak tamojší politici čoraz viac pritvrdzovali kritiku iránskeho nukleárneho programu, na čo Irán odpovedal rovnako razantne. Tieto faktory postupne zvýšili ceny benzínu Natural 95 na slovenských pumpách až na 1,6 eura, čo boli historicky najvyššie hodnoty.

Vysoké ceny ropy však poškodzujú rozvoj ekonomiky prakticky všetkých dovozcov čierneho zlata. Na čierne zlato sú totiž do veľkej miery nadviazané aj ceny elektriny či plynu a so zvyšovaním tak s niekoľkotýždňovým oneskorením stúpajú ceny bežných tovarov v obchodoch. Ľudia i firmy sú preto nútené viac sporiť.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa #Sýria