Poľský návrh rozpočtu vylepšilo osekanie II. piliera

Poľská vláda v piatok schválila návrh rozpočtu na budúci rok, ktorého deficit bude zreteľne pod pôvodným plánom.

07.09.2013 08:23
Zloty, Poľsko Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Nižší schodok bude výsledkom navrhovanom pláne vlády previesť podstatnú časť majetku súkromných dôchodkových fondov na štát, povedal minister financií Jacek Rostowski.

Deficit štátneho rozpočtu má v roku 2014 podľa návrhu byť 47,7 miliardy zlotých (11 miliárd eur), čo je o zhruba štyri miliardy zlotých menej, než predpokladal pôvodný plán. Deficit má byť tiež nižší ako deficit očakávaný v tomto roku, ktorého odhad vláda nedávno zvýšila na 51,6 miliardy zlotých.

„Návrh vyžaduje veľmi výrazné zmeny v podobe najdôležitejších prvkov reformy dôchodkového systému,“ dodal Rostowski.

Vláda v stredu oznámila, že prevedie na štátny dôchodkový systém množstvo aktív dôchodkových fondov, aby znížila zadlženosť štátu. Podľa zástupcov súkromných fondov však tým pripravuje koniec celého terajšieho súkromného piliera dôchodkového systému založeného práve na fondoch a hrozí jej odvrat zahraničných investorov, podobne ako to po zoštátnení penzijných fondov zažilo v minulých rokoch Maďarsko.

Premiér Donald Tusk v stredu oznámil, že súkromné ​​fondy v rámci štátom garantovaného systému dôchodkového poistenia budú musieť previesť dlhopisy bez náhrady na štátny dôchodkový fond. To, čo na účtoch občanov u súkromných fondov zostane, sa počas desiatich rokov pred dosiahnutím poistencovho dôchodkového veku postupne prevedie na štátny fond.

V budúcnosti sa terajšie povinné príspevky do súkromných fondov zmenia na dobrovoľné, povedal Tusk. Podľa neho sa súčasný systém budoval na rastúcom štátnom dlhu a ukazuje sa, že je veľmi nákladný.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #dôchodok