G20: Niektoré krajiny sa obávajú, že USA obmedzia podporu ekonomiky

Rozvíjajúce sa a rozvinuté krajiny skupiny 20 najvýznamnejších ekonomík sveta G20 vo štvrtok na summite v ruskom Petrohrade len ťažko hľadali spoločnú reč. Rozdeľuje ich postoj k plánu USA zmierniť stimulačný program, ktorý pumpuje americké doláre aj do svetovej ekonomiky.

06.09.2013 08:58
Peniaze, dolár, jen, euro, libra Foto:
Ilustračné foto
debata

„Našou hlavnou úlohou je vrátiť svetové hospodárstvo na cestu stabilného a vyrovnaného rastu. Túto úlohu sa nám žiaľ dosiaľ nepodarilo splniť. Systémové riziká, ktoré vytvárajú podmienky na akútny návrat krízy, naďalej pretrvávajú,“ povedal zúčastneným svetovým lídrom ruský prezident Vladimir Putin.

Skupina G20, ktorá sa zjednotila v reakcii na svetovú krízu v roku 2009, teraz čelí zrýchľujúcemu sa hospodárstvu USA, spomaleniu v Európe a hrozbe, ktorú pre rozvíjajúce sa ekonomiky tvorí obmedzenie stimulačného programu americkej centrálnej banky (Fed).

Putin vo svojom prejave síce nemenoval riziká, ktoré pre svetové hospodárstvo americká menová politika vytvára, Washingtonu však bolo jednoznačne určené spoločné vyjadrenie krajín bloku rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS, ktoré sa stretli ešte pred začiatkom summitu G20.

„Nevyhnutnú normalizáciu menových politík je nevyhnutné efektívne a pozorne kalibrovať a jasne odkomunikovať,“ píše sa v stanovisku podpísanom lídrami Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Južnej Afriky. Tajomník čínskeho ministerstva financií Ču Kuang-jao dodal, že Washington by „mal brať do úvahy dopad svojich politík za hranicami USA a snažiť sa prispieť k stabilite globálnych finančných trhov a stabilnému ozdraveniu svetovej ekonomiky“.

Čína tiež vyzvala Európsku úniu, aby urobila viac pre oživenie ekonomického rastu regiónu po skončení dlhovej krízy v niektorých jej štátoch. „Štrukturálne problémy ani zďaleka nie sú vyriešené a teraz nie je správna chvíľa na aroganciu,“ povedal Ču. Niektorí členovia skupiny G20, ktorá predstavuje 90 % výkonu svetového hospodárstva a zastupuje dve tretiny obyvateľov, tiež vyzvali rozvinuté ekonomiky, aby obmedzili nové zadlžovanie a pracovali na znížení svojich obrovských dlhov.

Lídri sa v diskusii o svetovej ekonomike, ktorá je na tom mierne lepšie ako pred rokom, zhodli na iniciatívach na podporu zamestnanosti a rastu, ako aj na krokoch na boj s neplatením daní na medzinárodnej úrovni. Summit však zatienilo napätie spojené s vývojom krízy v Sýrii, o ktorom lídri debatovali pri večeri.

debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #BRICS