G20: Rusko, Čína, India, Brazília a JAR si založia menový fond

Skupina BRICS, ktorú tvorí päť veľkých krajín rozvíjajúceho sa sveta, založí fond na stabilizáciu svojich mien a vloží do neho 100 miliárd dolárov.

05.09.2013 21:07
Peniaze, jen, libra, dolár euro Foto:
Ilustračné foto
debata (38)

Na summite G20 to vo štvrtok oznámil ruský prezident Vladimir Putin. Fond má zasahovať proti destabilizácii mien členských krajín, teda Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Juhoafrickej republiky.

Obavy z destabilizácie mien sa objavujú v dôsledku očakávaného obmedzovania podporných menových opatrení v Spojených štátoch. Vytváraný fond ale bude oveľa menšií, než sa pôvodne projektoval, a finanční predstavitelia tiež upozorňujú, že bude ešte nejaký čas trvať, než začne fungovať. Pôvodné plány počítali s fondom v objeme 240 miliárd dolárov.

Najväčšou mierou prispeje do fondu Čína, ktorá vloží 41 miliárd dolárov. Po 18 miliardách pridajú Rusko, Brazília a India, JAR poskytne zvyšných päť miliárd dolárov. „Iniciatíva na založenie rezervného menového fondu BRICS sa nachádza v záverečnej fáze,“ povedal Putin na začiatku schôdzky lídrov piatich krajín v rámci summitu G20 v Petrohrade.

V minulých rokoch na trhy veľkých rozvojových ekonomík prúdili lacné doláre, čo bol dôsledok extrémne uvoľnenej menovej politiky americkej centrálnej banky (Fed) a snahy investorov dosahovať vyššie výnosy. Krajiny ako je Brazília sa vtedy sťažovali, že im to zvyšuje kurz domácej meny a podkopáva vývoz.

Od tohtoročného mája, keď šéf Fedu Ben Bernanke naznačil, že masívne nákupy dlhopisov začne banka tento rok obmedzovať, čelia krajiny BRICS opačnému problému. Doláre sa začínajú z ich trhov sťahovať do USA za vidinou vyšších a bezpečnejších výnosov – to potom mladým trhovým ekonomikám zhoršuje platobnú bilanciu a zráža kurzy ich mien.

Námestníci ministrov financií Ruska a Číny ale už pred summitom dali najavo, že uvedenie fondu do života si vyžiada ešte veľa práce. „Nechceli sme vytvárať plané očakávania,“ povedal agentúre Reuters ruský námestník Sergej Storčak. „Politicky sú naše krajiny pripravené, technicky ale nie,“ dodal.

Šéfom krajín G20 Putin v rámci ekonomického bloku rokovaní povedal, že globálne ekonomické oživenie ešte nezapustilo korene a že hrozí návrat ku kríze.

„Našou hlavnou úlohou je navrátiť svetovú ekonomiku k stabilnému a vyváženému rastu. Táto úloha bohužiaľ stále nie je splnená,“ povedal Putin. Podľa neho stále pretrvávajú systémové riziká, z ktorých sa môže zrodiť nová akútna kríza.

Skupina BRICS vyzvala krajiny G20, aby podporili globálny dopyt. Mierila tým hlavne na Európu, ktorá podľa jej mienky nerobí dosť pre posilnenie svojej ekonomiky. Krajiny BRICS tiež chcú, aby sa akékoľvek zmeny v menovej politike veľkých krajín signalizovali dostatočne dlho dopredu, aby sa tak dali minimalizovať možné negatívne dopady týchto krokov na iné krajiny.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Čína #Rusko #JAR #India #BRICS #Juhoafrická republika