Fico: Ceny plynu garantujeme

Predseda vlády Robert Fico tvrdí, že ani prípadné razantné zvýšenie cien na medzinárodných trhoch razantne nezvýši ceny plynu pre slovenské domácnosti.

05.09.2013 09:00
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico
debata (29)

Vláda odklepla kúpu 49-percentného podielu v materskej časti SPP a bude tak mať 100 percent akcií. Ako je možné, že za ne štát nezaplatí ani cent?
Preberieme polovicu dlhu v Slovenskom plynárenskom priemysle, ale automaticky získame aj rezervný plyn v hodnote 170 miliónov eur. Tieto peniaze chceme použiť na vykrytie straty z predaja plynu, ktorý sme získali spolu s matkou. Strata sa má v budúcich rokoch znížiť na polovicu, lebo máme ambíciu rokovať s ruskou stranou o znížení platieb za plyn. Dôležité je však to, že slovenské domácnosti vedia, že pokiaľ je tu takto sociálne orientovaná vláda, nemusia sa obávať, že by prišli nejaké návrhy na brutálne zvýšenie cien plynu pre domácnosti.

Nehrozí však, že arbitráže spustia alternatívni predajcovia, ktorí by sa mohli domnievať, že SPP takouto cenovou politikou zneužije dominantné postavenie na slovenskom trhu s plynom?
Musíme do určitej miery rešpektovať aj parametre, ktoré sú nastavené. O cenách rozhoduje regulačný úrad. My teraz garantujeme, že SPP nebude prichádzať s návrhmi na zvýšenie cien plynu pre domácnosti, a takisto garantujeme, že žiadny menšinový akcionár to nezažaluje.

Nepožiadalo by SPP o zdraženie ani v prípade, keby napríklad vypukli veľké boje v Sýrii, cena ropy by vyletela prudko nahor a všade inde by plyn dražel?
Máme podpísaný dlhodobý kontrakt s Ruskou federáciou do roku 2028. To, že budeme SPP vlastniť, nám umožní, aby sme mohli s ruskou stranou rokovať o cenách plynu priamo.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #plyn #SPP