Microsoft a Google chcú žalovať vládu USA pre informácie o sledovaní webu

Americké technologické spoločnosti Microsoft a Google pokračujú v boji o právo zverejniť viac informácií o vládnom sledovaní internetu. Mienia zažalovať americkú vládu. Informoval o tom server AllThingsD.

02.09.2013 05:30
virtuálna realita, virtualita, počítače,...
Ilustračné foto
debata (2)

Spoločnosti Microsoft a Google chcú, aby mohli zverejniť viac informácií o tom, ako riešili požiadavky vládnych agentúr na poskytnutie údajov o svojich klientoch. Obe firmy sú podľa šéfa právnych zástupcov Microsoftu Brada Smitha „naďalej znepokojené pokračujúcou neochotou vlády povoliť zverejňovanie dostatočných informácií“.

Microsoft, Google a ďalšie podobné spoločnosti získali v júni od vlády USA povolenie zverejniť len počty požiadaviek, ktoré dostali od amerických úradov v rámci monitorovania používateľov webu. Obmedzené povolenie bolo slabým víťazstvom pre spoločnosti, ktoré sa vyrovnávajú s následkami nedávneho odhalenia, že sa podieľali na tajných programoch, ktorými americké tajné služby monitorovali aktivity ľudí na internete či v sieti mobilných telefónov.

Firmy chcú zverejnením podrobnejších údajov obhajovať svoju reputáciu v oblasti ochrany súkromia používateľov. Vládne úrady však požiadavky na zverejnenie podrobnejších údajov odmietajú, pretože by to podľa nich mohlo poškodiť bezpečnostné záujmy Spojených štátov.

„Veríme, že tieto údaje je možné zverejniť spôsobom, ktorý zabráni bezpečnostným rizikám,“ uviedol Smith. „Dokiaľ nebudú tieto informácie zverejnené, nebude diskusia o vládnych praktikách a povinnostiach poskytovateľov internetových služieb úplná,“ dodal.

Vyhlásenie v podobnom duchu tiež vydala spoločnosť Google. „Hoci je vládne rozhodnutie zverejniť súhrnné údaje o požiadavkách bezpečnostných úradov krokom správnym smerom, zostáva okolo týchto požiadaviek príliš veľa tajomstiev a je potrebná väčšia otvorenosť,“ uviedla.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Microsoft #sledovanie #USA #internet #Spojené štáty