G20 stále hodnotí svetovú ekonomiku pesimisticky

Predstavitelia skupiny popredných vyspelých a rozvíjajúcich sa krajín G20 naďalej hodnotia stav svetovej ekonomiky pesimisticky. Vyplýva to podľa nemeckého časopisu Der Spiegel z návrhu komuniké zo zasadnutia skupiny, ktoré sa uskutoční na budúci týždeň v Petrohrade.

01.09.2013 17:24
Peniaze, jen, libra, dolár euro Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

„Hospodárske oživenie je slabšie, než sa očakávalo,“ cituje denník z návrhu komuniké. Ten poukazuje okrem iného na spomalenie rastu rozvíjajúcich sa ekonomík, neistotu ohľadom rozpočtovej politiky Spojených štátov a možné prieťahy pri realizácii bankovej únie v eurozóne.

Vyspelé krajiny sa podľa denníka v návrhu zaväzujú, že využijú svoj priestor v rozpočtovej politike, aby podporili oživenie svetovej ekonomiky. Vyjadrenia v návrhu podľa agentúry DPA do značnej miery zodpovedajú komuniké z júlového zasadnutia ministrov financií G20, ktoré malo za úlohu pripraviť podklady pre petrohradský samit.

Medzinárodný menový fond (MMF) v júli znížil odhad tohtoročného rastu svetovej ekonomiky na 3,1 percenta z predtým predpokladaných 3,3 percenta. Svetové hospodárstvo by podľa novej prognózy malo rásť rovnakým tempom ako v minulom roku. Budúci rok počíta MMF so zrýchlením rastu na 3,8 percenta.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #G20