Rusko tlačí tému Sýria na summit G20, EÚ chce hovoriť len o ekonomike

Európska únia a Rusko sa nezhodujú v tom, či by blížiaci sa summit lídrov skupiny G20 v Petrohrade mal koncom budúceho týždňa preberať aj sýrsku krízu.

01.09.2013 08:25
Peniaze, dolár, jen, euro, libra Foto:
Ilustračné foto
debata (21)

V piatok dobre informovaný zdroj z Európskej komisie v Bruseli novinárom povedal, že táto téma by na summite byť nemal. O deň neskôr navrhol ruský prezident Vladimir Putin pravý opak. Zástupcovia únie, ktorými vo štvrtok a v piatok budú predseda Európskej komisie José Barroso a európsky prezident Herman Van Rompuy, chcú predovšetkým, aby summit vyslal trhom jasný signál o posilňujúcej ekonomike.

"Rokovanie skupiny G20 nie je fórom pre zahraničnopoli­tickou agendu, " poznamenal v piatok európsky diplomat k možnosti, že by lídri najväčších ekonomík preberali sýrsku kríze či problematiku ukrajinsko – ruských vzťahov. Skupina by sa podľa neho primárne mala zamerať na celosvetovo významné hospodárske otázky.

Ruský prezident Putin ale v sobotu práve o Sýrii ako téme G20 hovoril. Ostrými slovami tiež označil obvinenia Damasku z použitia chemických zbraní za „nehorázny nezmysel“. Žiada, aby USA, ktoré zrejme smerujú k zásahu v krajine, predložili v Bezpečnostnej rade OSN dôkazy pre svoje tvrdenie, že za použitia chemických zbraní je zodpovedný sýrsky režim.

EÚ, ktorej členské krajiny sa v pohľade na prípadný zásah v Sýrii výrazne odlišujú, doteraz oficiálne zdôrazňovali predovšetkým potrebu politického riešenia sýrskeho občianskeho konfliktu.

V Petrohrade sa EÚ chce predovšetkým sústrediť na posilňovanie dôvery trhov aj občanov v schopnosť rozvinutých krajín vysporiadať sa s ekonomickou krízou. „Petrohrad by mal prísť s veľmi silným odkazom pre trhy i občanov, ktorý posilní dôveru, týkajúcu sa ekonomiky a rastu,“ myslí si európsky diplomat.

Európska únia môže poukazovať na fakt, že ekonomická nálada v krajinách platiacich eurom aj v celej EÚ sa podľa štatistikov v auguste už štvrtý mesiac v rade zlepšovala. Za celú EÚ dosiahla najvyššiu úroveň za dva roky. Minulým rokovaniam G20 pritom dominovala práve problematika niektorých v dlhoch a problémoch sa topiacich európskych krajín.

Podľa otvoreného listu, ktorý kolegom z G20 poslali dvaja vrcholní predstavitelia EÚ, teda Barroso a Van Rompuy, musí petrohradská schôdzka zdôrazniť, že v centre záujmu skupiny G20 je aj naďalej rast a snaha zabezpečiť zamestnanosť.

Pripomenuli európsku stratégiu zdôrazňujúcu finančnú stabilitu, vyčistenie bankového systému, vrátane rýchleho dokončenia bankovej únie, aj štrukturálnych reforiem a fiškálnej konsolidácie, ktoré majú pomôcť obnove konkurencieschop­nosti a zabezpečiť udržateľné zadlženie. Podobné vyhlásenie presadzujú zástupcovia EÚ do záverečných komuniké z rokovania G20 už niekoľkýkrát.

V centre pozornosti skupiny budú zrejme predovšetkým rozvíjajúce sa trhy, ako Brazília či India. U nich sa totiž podľa európskeho diplomata ešte len ukáže, či ich súčasné ťažkosti sú len odrazom celosvetovej krízy, či prejavom hlbších štrukturálnych problémov.

Priamo do agendy G20 patrí medzinárodný obchod a snahy o uvoľnenie prekážok, ktoré mu stoja v ceste. Petrohradský summit by sa mal podľa EÚ tiež zaoberať bojom s daňovými únikmi, napríklad lepšou výmenou informácií a podobne. Barrosov a Van Rompuyov list ako dôležitú tému spomína reformu medzinárodnej finančnej architektúry či prácu na potieraní korupcie a energetickej problematiky.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #G20 #Rusko #Herman Van Rompuy #José Barroso #Vladimir Putin