Minoritní akcionári Kúpeľov Sliač predávajú svoje podiely

Menšinoví akcionári Kúpeľov Sliač, Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) i spoločnosť KK Company predávajú svoje podiely. Potvrdili to obe strany.

30.08.2013 20:25
Kúpele Sliač, Palace Foto: ,
Kúpele Sliač
debata

VšZP už pred časom avizovala, že svoju účasť v kúpeľoch plánuje riešiť, nakoľko ju považuje za zdedený konflikt záujmov. „VšZP vyhodnotila svoje majetkové účasti v kúpeľoch na jednej strane ako nadbytočný majetok neprinášajúci VšZP a jej poistencom žiadnu novú pridanú hodnotu v podobe dividend a na druhej strane ako majetok spôsobujúci kolíziu záujmov voči majoritným akcionárom kúpeľov,“ uviedla hovorkyňa VšZP Dana Gašparíková.

Ponuka na odpredaj podielu štátnej poisťovne sa uskutočnila písomnou formou voči ostatným akcionárom Kúpeľov Sliač. Odpredajná cena, ktorú VšZP požadovala za jednu akciu, bola vo výške jej nominálnej hodnoty ku koncu minulého roka. Predaj akcií Kúpeľov Sliač potvrdila aj spoločnosť KK Company.

Možnosť získať úplnú kontrolu nad kúpeľmi tak dostal na základe predkupného práva väčšinový vlastník, Fond národného majetku (FNM). Túto možnosť však nevyužil, napriek tomu do budúcnosti kúpu akcií nevylúčil. „Fond národného majetku zahrnul do návrhu rozpočtu predloženého na rokovanie Vlády SR nákup akcií spoločnosti Kúpele Sliač od minoritných akcionárov pre prípad, že by sa Fond národného majetku v budúcnosti pre takýto postup rozhodol,“ uviedla hovorkyňa FNM Miriam Žiaková.

Skutočnú hodnotu akcií menšinových vlastníkov podľa FNM v súčasnosti nepoznajú, známa je len ich menovitá hodnota, ktorá predstavuje 20 eur na jednu akciu.

Fond národného majetku zvýšil v júni základné imanie v kúpeľoch o 1,5 mil. eur, dôvodom bolo odvrátenie hroziaceho konkurzu. Svoj podiel v spoločnosti tak zvýšil zo 67 percent na aktuálnych 72,5 percent.

Kúpele Sliač sú minimálne v posledných siedmich rokoch neustále v strate. Najhoršie na tom boli v roku 2009, kedy výsledok ich hospodárenia dosiahol mínus 1,3 mil. eur. Za vlády Ivety Radičovej sa začalo s doprivatizáciou kúpeľov. Odhadovaná trhová cena 67 percent akcií FNM v tom čase bola 1,8 mil. eur. Tento proces však bol v lete minulého roka zastavený, keď súčasné vedenie FNM zrušilo výber privatizačného poradcu.

Kúpele na Sliači sú jedinými kúpeľmi na Slovensku, ktorých väčšinovým akcionárom je štát. V centre pozornosti boli dlhé roky najmä pre spor s privatizérom kúpeľov Viliamom Soboňom, bývalým ministrom zdravotníctva za prvej Mečiarovej vlády. V Kúpeľoch na Sliači sa liečia onkologické ochorenia, choroby obehového ústrojenstva, pohybového ústrojenstva a ženské choroby. Prvé zmienky o liečivých prameňoch pochádzajú z roku 1243. Rozvoj kúpeľov sa datuje do 19. storočia, kedy sa začal používať názov Sliačske kúpele.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kúpele Sliač