Poľský hospodársky rast sa zrýchlil

Poľské hospodárstvo v druhom štvrťroku medziročne posilnilo o 0,8 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad krajiny, ktorý tak potvrdil svoj predošlý odhad.

30.08.2013 13:11
Zloty, Poľsko Foto:
Ilustračné foto
debata

Ekonomický rast Poľska sa zrýchlil, keďže v prvom kvartáli hrubý domáci produkt (HDP) sa medziročne zväčšil o 0,5 %. Medzikvartálny rast HDP sa tiež zrýchlil, a to na úroveň 0,4 %.

Posilneniu ekonomiky krajiny v období apríla až júna pomohol najmä export. Medziročné tempo rastu vývozu sa zrýchlilo na 5,1 % z úrovne 1,3 % v prvom kvartáli. Domáce investície však medziročne klesli o 3,8 %, pričom v januári až marci oproti rovnakým trom mesiacom vlaňajška oslabili o 2 %. Súkromná spotreba v Poľsku, ktorá v prvom štvrťroku medziročne stagnovala, v apríli až júni oproti druhému kvartálu minulého roka stúpla o 0,2 %.

Čistý vývoz k rastu HDP pridal 2,5 percentuálneho bodu. Celková spotreba pridala 0,8 percentuálneho bodu, ale investície hospodárskemu rastu 0,6 percentuálneho bodu ubrali. Ekonómovia sú presvedčení, že za tretí kvartál poľská ekonomika vykáže ďalšie zlepšenie rastu vzhľadom na pozitívne údaje o júlovej priemyselnej produkcii a maloobchodných tržbách. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, očakávajú, že za tretí štvrťrok poľské hospodárstvo posilní o 1,4 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Poľsko #rast