Každý piaty študent zostal bez internátu

Vysokoškoláci sa aktuálne dozvedajú, či dostali alebo nedostali internát. Realita je v Bratislave aj v Košiciach podobne ako vlani taká, že každý piaty žiadateľ môže na internát z kapacitných dôvodov zabudnúť.

29.08.2013 20:00 , aktualizované: 02.09.2013 09:39
dom, byt, reality, panelák, Petržalka, sídlisko Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (11)

Budú tak nútení nájsť si podnájom a siahnuť omnoho hlbšie do peňaženky. Ceny podnájmov sú približne na úrovni vlaňajška.

"Pre nasledujúci akademický rok sme prijali až 10 572 žiadostí o ubytovanie a k dispozícii dnes máme 8 158 lôžok, čo tvorí tento rok 77-percentnú úspešnosť uchádzačov. Ďalších približne 500 lôžok sa uvoľní do ubytovacej kapacity v závislosti od priebehu rekonštrukcií v Mlynskej doline v Bratislave. Dopyt po ubytovaní síce máme stabilný, ale každoročne vieme vyhovieť približne 80 percent žiadateľom,“ priznáva Tomáš Charvát, predseda ubytovacej komisie Univerzity Komenského v Bratislave.

Ani situácia na východe krajiny nie je iná. Podľa Jozefa Maligdu, riaditeľa Študentských domovov Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, dostali tento rok približne 1 700 žiadostí o ubytovanie, vyhovieť mohli len 1 400 študentom. Kým za internát zaplatí študent mesačne okolo 65 eur, prenájom bytu ho vyjde aj na viac ako 200 eur. Na stravu pritom potrebujú ďalších minimálne 70 eur, mesačná električenka v hlavnom meste ich vyjde na 13 eur, desiatky eur dajú za učebnice a skriptá.

Ten, kto už teraz vie, že s internátom rátať nemôže, by sa mal čo najskôr poobzerať po podnájme. Realitné kancelárie totiž tvrdia, že pomaly sa míňajú všetky dobré ponuky.

Privát je aj trikrát drahší

"Od polovice augusta sa prenajme takmer úplne všetko. Oproti minulému roku je záujem podobný. Najčastejšie sa prenajímajú 2-izbové a 3-izbové byty, najžiadanejšie lokality sú Staré Mesto, Petržalka, Ružinov. Rozhodujúcim faktorom je, akú školu študenti navštevujú,“ vraví Roman Špalda z Arthur Real Estate Company. Podľa Špaldu sa ceny prenájmov už niekoľko rokov držia na porovnateľnej úrovni. "U študentov je kalkulovaná cena približne od 180 do 230 eur na osobu a mesiac, teda 450 až 600 eur mesačne za prenájom bytu. Podľa toho si vyberajú byty,“ dodáva.

Internát nedostala ani druháčka Alena z Banskej Bystrice, ktorá študuje v hlavnom meste na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského. "S partiou spolužiačok sme sa dohodli, že ideme do podnájmu. Našli sme si 3-izbový prerobený byt v Petržalke. Budeme v ňom bývať štyri a ja mesačne zaplatím 170 eur. Nie je to málo, ale mám niečo našetrené z letnej brigády a dúfam, že mi pomôžu aj rodičia,“ vraví študentka. Dvojposteľová izba na bratislavských internátoch Družba aj s internetom by ju vyšla mesačne na niečo vyše 68 eur. Bez internetovej prípojky by bola cena za ubytovanie v internáte 62 eur.

V hlavnom meste vyhráva Petržalka

<A> Ako vysvetľuje Matúš Jančura, analytik Bencont Investments, v nájomnom bývaní študentov je vidno dlhodobo istý cyklický prejav. "Koncom mája a v júni študenti opúšťajú Bratislavu a, naopak, v septembri vytvárajú zvýšený dopyt po nájmoch. Čiže práve v tomto období očakávame rast dopytu. Do budúcnosti však práve naopak v dôsledku demografického vývoja na Slovensku môžeme očakávať skôr pokles počtu študentov, a teda zrejme aj pokles dopytu tejto skupiny po nájomnom bývaní,“ uvažuje Jančura.

Podľa neho majú študenti záujem o byty s nepriechodnými izbami, pretože tie svojou štruktúrou najviac vyhovujú spoločnému bývaniu. "Čo sa týka lokality, jednoznačne prvenstvo patrí bratislavskej Petržalke. Tá je lákavá tak cenou, ako aj spomínanou dobrou štruktúrou ponuky. K ďalším preferovaným lokalitám patrí Ružinov, Karlova Ves, Rača či Nové Mesto. Významným faktorom ovplyvňujúcim dopyt je aj blízkosť univerzít,“ vymenúva Jančura. Aj podľa jeho analýzy sa s cenami prenájmov nedeje nič prelomové a hýbu sa ročným tempom maximálne do päť percent. V niektorých lokalitách ceny medziročne klesajú, niekde, naopak, došlo k rastu. Trend by sa však nemal meniť ani v nasledujúcich mesiacoch.

Prenajímať len manželom je utópia

Majitelia nehnuteľností však nie vždy s radosťou prenajímajú svoj byt skupinke študentov. Najmä, ak v trojizbovom byte chce bývať šesť ľudí či v dvojizbovom štyria. "Nie je neobvyklé, že majiteľ si stanoví podmienku pri 3-izbovom byte, že akceptuje maximálne 3 nájomníkov a pri 2-izbovom byte dvoch. Ak ide o byty, ktoré ešte neprešli rekonštrukciou, majitelia nemajú problém prenajať byt študentom,“ hovorí Špalda.

Podľa Jančuru je dôležité poznamenať, že študenti a čerství absolventi škôl tvoria na trhu prenájmov približne dve tretiny celkového dopytu. "Prenajímatelia sa tak tejto skupine často nedokážu vyhnúť, ak chcú svoj byt prenajať. Prípadné riziko si však ošetrujú výškou nájmu a zmluvnými podmienkami,“ doplnil Jančura.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #internát #podnájom