San Bernardino v Kalifornii sa uchýlilo pod bankrotovú ochranu

Federálny súd v noci na štvrtok schválil udelenie bankrotovej ochrany kalifornskému mestu San Bernardino.

29.08.2013 11:51
Dolár Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa agentúry Reuters tak pripravil cestu pre bitku o reštruktura­lizácii dlhu medzi držiteľmi majiteľov dlhopisov a obrím kalifornským dôchodkovým fondom, ktorá vytvorí precedens pre podobné prípady.

Prípad tak budú veľmi starostlivo sledovať aj ďalšie americké mestá, vrátane Detroitu, ktorý minulý mesiac vyhlásil najväčší mestský bankrot v histórii USA a ktorého rozpočet je zaťažený práve rastúcimi nákladmi na dôchodkový systém.

Sudkyňa Meredith Juryová rozhodla, že San Bernardino má nárok na ochranu pred veriteľmi podľa bankrotového zákona, napriek odporu Kalifornského systému dôchodkového poistenia štátnych zamestnancov (Calpers). Dôchodkový fond Calpers je najväčším veriteľom mesta a najväčším dôchodkovým fondom v USA.

San Bernardino, ktoré leží asi 100 kilometrov východne od Los Angeles, má 210 000 obyvateľov. Mesto požiadalo o ochranu pred veriteľmi vlani v auguste. Mesto svoje rozhodnutie odôvodnilo oznámením, že jeho deficit dosiahol 46 miliónov USD a nemá už peniaze na plnenie svojich každodenných povinností.

Súdna ochrana poskytne mestu príležitosť k ozdraveniu jeho financií. Mesto teraz musí vyjednať s veriteľmi reštrukturalizácii dlhu a predložiť plán bankrotovému súdu, ktorý o ňom rozhodne. Zatiaľ nie je isté, ako dopadne dohoda s dôchodkovým fondom a ďalšími veriteľmi a či bude urovnanie s fondmi a majiteľmi mestských dlhopisov rovnaké, ako s ďalšími veriteľmi. Podľa analytikov možno bude musieť o dohode nakoniec rozhodovať Najvyšší súd.

Fondu Calpers sa hlavne nepáči, že sa s ním má zaobchádzať ako s akýmkoľvek iným veriteľom. Upozorňuje, že mu musia byť zaplatené všetky záväzky v plnej výške, pretože podľa kalifornských štátnych zákonov musia byť záväzky voči dôchodkovým fondom úplne splatené aj v prípade bankrotu. Podľa držiteľov dlhopisov však majú federálne zákony vyššie postavenie ako štátne a s Calpers sa tak má zaobchádzať ako s ďalšími veriteľmi.

San Bernardino po vyhlásení bankrotu prestalo rok platiť príspevky fondu, ktoré sú vo výške 1,2 milióna dolárov každé dva mesiace. Stalo sa tak prvým kalifornským mestom, ktoré sa k podobnému kroku uchýlilo. Podľa fondu mu mesto dlhuje 14,3 milióna USD, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #Kalifornia #San Bernardino