Slovenské automobilky zažívajú rekordný rok

Tri automobilky pôsobiace na Slovensku v prvom polroku vyrobili viac ako 515-tisíc automobilov. Produkujú tak viac áut ako počas vlaňajšieho rekordného roka. A to napriek kríze v Európe, počas ktorej má väčšina automobiliek problémy. Ukazuje sa, že autá zo Slovenska sú odolné proti kríze, čo pomáha celej ekonomike.

28.08.2013 12:00
Závod PSA v Trnave Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Na Slovensku sa tak v roku 2013 môže po prvý raz v histórii vyrobiť viac ako milión automobilov. „Vzhľadom na nestály dopyt je to ťažko odhadovať, keďže aj automobilky fungujú v systéme JIT a veľmi pružne reagujú na zmenu objednávok. V každom prípade na to majú našliapnuté a môže sa im podariť vyrobiť milión automobilov,“ povedal Marek Gábriš, hlavný ekonóm ČSOB.

Paradoxne, rekordná výroba sa tak deje v období, keď trnavská automobilka zažíva najväčší počet nevýrobných dní v histórii závodu. „Z pohľadu zamestnancov priniesla zvýšená výroba najviac nevýrobných dní v histórií závodu,“ povedal Milan Minarech, šéf odborov v trnavskom PSA Peugeot Citroën. Závod totiž v priebehu minulého roka prijal 900 nových zamestnancov potrebných na spustenie tretej zmeny. Prechod z dvojzmennej na trojzmennú výrobu fabrike zabezpečil vyšší počet vyrobených automobilov pri rekordnom počte nevýrobných dní. „Pre tento rok sa počíta so 120 nevýrobnými zmenami, čo je približne 40 dní,“ priblížil Minarech.

Podľa odborov sa za prvých šesť mesiacov tohto roku v automobilke nepracovalo už 23 dní pôvodne výrobných dní. „Voľná pripadajú na piatky a zamestnanci si už v podstate zvykli na predĺžené víkendy. V podstate sme radi, že vedenie drží slovo a neprišlo k prepúšťaniu,“ dodal Minarech.

Závod totiž prisľúbil neprepustiť žiadneho zamestnanca výmenou za dvojročné zmrazenie platov. Ľudia si tiež súčasné voľno spätne odrobia v prípade zvýšených zákaziek. PSA Peugeot Citroën by pri dodržaní plánovaného počtu odstávok mohol v tomto roku nakoniec vyrobiť okolo 260-tisíc automobilov.

Trnavská automobilka hovorí, že druhý polrok bude ťažší. „Najväčším rizikom bude vývoj dopytu v druhej polovici roka 2013 na našich hlavných trhoch – Taliansko, Nemecko, Francúzsko, Španielsko,“ povedal hovorca automobilky Peter Švec.

Presne opačná situácia je momentálne v žilinskom závode Kia. „Práca v trojzmennej prevádzke nás čaká aj v prichádzajúci štátny sviatok vo štvrtok,“ povedal Miroslav Chládek, predseda odborov v Kii Motors Slovakia. Pre dostatok zákaziek zamestnanci priemere odpracujú navyše jednu sobotu do mesiaca. „Vtedy sa robí len ranná zmena a ľudia to v podstate berú ako vítanú možnosť privyrobenia,“ dodal Chládek. V tomto roku sa tak podľa zamestnancov počíta s vyrobením až 315-tisíc automobilov.

V roku 2014 budú Kórejčania európskych zákazníkov lákať na vylepšený model svojho najpredávanejšieho vozidla. „Začiatkom budúceho roka plánujeme spustenie sériovej výroby produktovo vylepšeného modelu Kia Sportage,“ povedal Jozef Bačé, hovorca Kia Motors Slovakia. Automobilka v prvom polroku 2013 najvyšší počet vozidiel exportovala do Ruskej federácie (24 percent), Veľkej Británie (14 percent) a Nemecka (9 percent).

Automobilky stav svojich objednávok nekomentujú. „Situáciu na trhoch sledujeme veľmi pozorne. V druhom polroku oslávime uvedenie elektrického vozidla Volkswagen e-up! na trh,“ uzavrel Albrecht Reimold, predseda Predstavenstva Volkswagen Slovakia. Automobilka vyrobila v prvom polroku 2013 viac ako 219¤500 vozidiel. Produkcia automobilov tak oproti rovnakému obdobiu minulého roku vzrástla o 4,8 percenta.

„Najvýraznejším rizikom pre ďalší vývoj je slabý dopyt po automobiloch v Európe, ktorá je stále hlavným odbytišťom pre slovenské automobilky,“ uviedol Martin Baláž, analytik Slovenskej sporiteľne. Otázkou tak ostáva, či sa recesia v Európe premietne aj do zvýšeného záujmu o automobily. „Posledné dáta naznačujú, že eurozóna sa v druhom štvrťroku dokázala vymaniť z recesie a v nasledujúcich kvartáloch by mohla ďalej rásť. To by mohlo podporiť aj predaje áut,“ odhadol Baláž.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Volkswagen #automobilky #PSA