Kúpa SPP závisí aj od rokovaní štátu s Gazpromom

Rozhodnutie o kúpe či nekúpe 49-percentného podielu Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) padne zrejme do konca septembra.

27.08.2013 13:56
Plyn
Ilustračné foto
debata

Ako uviedol v rozhovore pre portál v energetike.sk minister hospodárstva Tomáš Malatinský, stále nie je isté, ako sa štát rozhodne. Podľa neho sú stále prinajmenšom otvorené dve otázky, ktoré bránia vysloviť definitívny verdikt. „Pred konečným verdiktom je pre nás nevyhnutné vedieť, do akej miery vieme vyrokovať pozitívnu zmenu v zmluve s Gazpromom a aké budúce vzťahy budú k zásobníkom plynu,“ povedal pre energetický portál Malatinský.

Podľa ministra, rokovania s Gazpromom o zmluve o dodávkach zemného plynu vyzerajú „veľmi sľubne“. „Sú náznaky, že by to mohlo byť pre štát zaujímavé,“ dodal Malatinský. Ak teda rokovania s Gazpromom o zmluve a rokovania o budúcnosti zásobníkov plynu budú pozitívne, minister s najväčšou pravdepodobnosťou odporučí vládnemu kabinetu, aby odklepol kúpu matky SPP. „Keď vyrokujeme dobré podmienky s Gazprom a keď vyrokujeme dobré podmienky vo vzťahu k zásobníkom, tak je SPP ako obchodník relatívne konkurencieschopný a mohol by fungovať. To by mohol štát využiť,“ konštatoval Malatinský.

Malatinský zatiaľ veľmi nechcel hodnotiť vstup českej spoločnosti Energetický a průmyslový holding (EPH) do SPP. „Nový investor má ambíciu urobiť reštrukturalizáciu v SPP. Po nej očakávame zlepšenie fungovania podniku,“ predostrel minister. Podľa neho je nový investor v plynárňach odlišný od predchádzajúcich zahraničných investorov, spoločností E.ON Ruhrgas a GDF Suez. „Išlo o dva nadnárodné koncerny, ktorých rozhodovanie bolo niekedy komplikovanejšie, keďže sa jednalo o dvoch veľkých európskych hráčov. Z tohto pohľadu si myslím, že nový investor je v rozhodovacom procese omnoho rýchlejší. Tým, že nie je svetový hráč, tak môže za SPP "kopať“ naplno," dodal Malatinský.

Minister naznačil, že rozhodovanie bývalých investorov nemuselo byť vždy robené aj v prospech SPP. „Predchádzajúci investori, ktorí boli aktívne zapojení do európskych tranzitných projektov, totiž možno niekedy podporovali medzinárodné plynové trasy, ktoré neboli výhodné pre SPP,“ doplnil Malatinský.
Česká spoločnosť EPH, ktorú ovládajú českí podnikatelia Daniel Křetinský a Petr Kellner a slovenská finančná skupina J&T, kúpila začiatkom tohto roka 49-percentný podiel SPP za 2,6 mld. eur. Vládny kabinet odblokoval predaj 49-percentného podielu SPP v decembri minulého roku po tom, čo schválil dokumenty dohodnuté s EPH. Podľa schválených dokumentov potrebných na ukončenie celej transakcie by mohlo Slovensko najneskôr do konca tohto roka získať za zhruba 58,8 mil. eur spomínaný 100-percentný podiel v samotnej materskej spoločnosti SPP. Štát by tak získal kontrolu nad cenotvorbou v najväčšom slovenskom dodávateľovi plynu.
Slovenský plynárenský priemysel je energetická spoločnosť. SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. SPP poskytuje dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj na medzinárodných trhoch. Akcionármi SPP sú Slovenská republika prostredníctvom Fondu národného majetku Slovenskej republiky (51 %) a Energetický a průmyslový holding (49 %).

debata chyba
Viac na túto tému: #SPP #kúpa #Gazprom