Paríž žiada odborníkov o vypracovanie desaťročného plánu reforiem

Francúzska vláda požiadala odborníkov o vypracovanie plánu na najbližších 10 rokov, ktorý by mal slúžiť napríklad ako podklad pre reformy verejných výdavkov a vzdelávacieho systému. Plán má byť v súlade s vládnou stratégiou miernych a postupných zmien.

27.08.2013 11:35
Euro, Európska únia, peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

„Cieľom je prestať nad problémami premýšľať na úrovni rezortov a myslieť v širších súvislostiach. Doterajšie riešenia problémy Francúzska nevyriešili a európsky trh sa z hľadiska relatívnej konkurencieschop­nosti veľmi rýchlo vyvíja,“ povedal prominentný ekonóm Jean Pisani-Ferry, ktorého prezident Francois Hollande vymenoval za šéfa novej komisie pre hospodárske plánovanie.

Jej úlohou bude podľa Pisaniho-Ferryho stavať na májovej reforme zákonníka práce a pripravovanej dôchodkovej reforme, a miesto riešenia francúzskych problémov po kúskoch navzájom prepojiť štrukturálne reformy v oblastiach ako sú vzdelávanie, ubytovanie a príprava na zamestnanie. Ekonóm pritom bude pri svojej práci vychádzať z predpokladu, že Francúzsko bude v roku 2025 „staršie, menšie a chudobnejšie“.

Požiadavka na vytvorenie podkladu pre reformy s desaťročnou víziou je odpoveďou Paríža na hlasy kritikov, ktorí tvrdia, že prezident Hollande štrukturálne reformy zavádza veľmi pomaly a chýba mu širšia vízia. Návrhy na to, ako podporiť priemysel a zoštíhliť sociálny aparát chce mať Hollande na stole do konca roka.

Pociťuje totiž tlak úlohy dostať druhú najväčšiu ekonomiku Európy zo stagnácie, pričom prácu mu sťažuje neochota Francúzov akceptovať zmeny, vďaka ktorej má historicky najnižšiu podporu verejnosti spomedzi moderných francúzskych prezidentov.

Desaťročný plán pritom môže byť aj snahou odpútať pozornosť od krátkodobejších problémov, s ktorými prezident bojuje – sporom o zvyšovaní daní a reforme, ktorá zvyšuje dôchodkový vek v krajine, ako aj sľubom, že do konca roka zvráti trend vývoja nezamestnanosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #reformy #plán