Finančné trhy sú odolnejšie voči krízam, tvrdí štúdia

Finančné trhy sú teraz odolnejšie voči krízam ako v čase krachu americkej investičnej banky Lehman Brothers pred piatimi rokmi. Tvrdí to štúdia nemeckého inštitútu pre hospodársky výskum IW. Banka Lehman Brothers vyhlásila bankrot v polovici septembra 2008 a stala sa symbolom globálnej finančnej krízy.

26.08.2013 19:47
Peniaze, libra, dolár, euro, jen Foto:
Ilustračné foto
debata

Finančný systém je podľa štúdie stabilnejší najmä vďaka vyšším nárokom na kapitál bankových spoločností. „Vďaka novým pravidlám sú peniaze daňových poplatníkov pri bankových krízach chránené lepšie ako doteraz,“ uviedol riaditeľ IW Michael Hüther.

Štúdia však kritizuje, že Európska únia poskytuje u prísnejších pravidiel pre kapitálovú vybavenosť bánk mnoho výnimiek. Upozorňuje tiež, že návrhy na zapojenie veriteľov do záchrany problémových bánk nejdú dostatočne do hĺbky.

Od plánovaného prevzatia dohľadu nad európskym bankovým sektorom Európskou centrálnou bankou (ECB) v budúcom roku si inštitút sľubuje posilnenie kontrolných mechanizmov. Až čas však podľa neho ukáže, ako rázne bude ECB v prípade problémov zasahovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #banky #finančné trhy