Rast britskej ekonomiky prekonal prognózy

Ekonomika Veľkej Británie v druhom kvartáli posilnila viac, ako sa pôvodne očakávalo, pričom ju podporila bilancia zahraničného obchodu.

23.08.2013 16:18
Libra, Británia Foto:
Ilustračné foto
debata

Vyplýva to z revidovaných údajov, ktoré v piatok zverejnil štatistický úrad krajiny ONS. Britský hrubý domáci produkt (HDP) za apríl až jún vzrástol o 0,7 %, pričom podľa pôvodného odhadu štatistického úradu bol rast iba na úrovni 0,6 %. Medziročne britské hospodárstvo posilnilo o 1,5 %.

Export krajiny v druhom štvrťroku poskočil o 3,6 % a dovoz posilnil iba o 2,5 %. Výdavky spotrebiteľov sa zväčšili o 0,4 %. Zo štatistických údajov ďalej vyplýva, že produkcia britského sektoru služieb, ktorý tvorí viac ako tri štvrtiny HDP, v druhom kvartáli posilnila o 0,6 %. V prvom štvrťroku sa zväčšila o 0,5 %. Priemyselná výroba vzrástla o 0,6 % a objem stavebnej produkcie stúpol o 1,4 %.

Niektorí ekonómovia očakávali revíziu rastu ekonomiky v druhom štvrťroku smerom nahor. Viedla ich k tomu séria pozitívnych ekonomických údajov zverejnených minulý mesiac. Britská priemyselná výroba totiž v júni vzrástla oveľa viac, ako sa prognózovalo a teraz sa odhaduje, že aj rast stavebníctva za apríl až jún bol tiež lepší, ako sa pôvodne myslelo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #rast