Banky stále rátajú s rastom ekonomiky o 0,8 %

Pohľad bankových domov na vývoj slovenského hospodárstva v nasledujúcich dvoch rokoch sa napriek pozitívnym správam z druhého štvrťroka tohto roka výraznejšie nemení.

23.08.2013 15:35
Graf, ekonomika, rast Foto:
Ilustračné foto
debata

Bankoví analytici totiž v auguste ponechali v platnosti svoju prognózu tohtoročného hospodárskeho rastu na úrovni 0,8 %. Prognózu na budúci rok dokonca mierne znížili z júlových 2,3 % na aktuálnych 2,2 %. Vyplýva to z augustového kola pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska (NBS) medzi bankovými analytikmi.

Výraznejšie zmeny nenastali ani v očakávanom vývoji spotrebiteľských cien. Aktuálne banky očakávajú tohtoročnú koncoročnú harmonizovanú infláciu, ako aj infláciu meranú národným indexom, na rovnakej úrovni 1,7 %. V prípade harmonizovanej inflácie to znamená mierne zníženie odhadu o 0,1 percentu­álneho bodu, prognóza národnej inflácie zostáva bez zmeny. Pre budúci rok bankári znížili výhľad inflácie v oboch metodikách zhodne o 0,1 percentu­álneho bodu na 2,3 %.

Bankoví analytici sú tak stále pri predpovedaní vývoja hospodárskeho rastu mierne optimistickejší ako v oficiálnych prognózach samotná centrálna banka, či rezort financií. Obe inštitúcie totiž v predchádzajúcich mesiacoch revidovali svoje odhady smerom nadol. NBS znížila prognózu tohtoročného rastu z pôvodných 0,7 % na 0,6 % a rezort financií bol ešte razantnejší, keď zrevidoval svoju pôvodnú prognózu o 0,7 percentu­álneho bodu na 0,5 %.

Vládni predstavitelia, vrátane ministra financií Petra Kažimíra, sa však už vyjadrili, že rast hrubého domáceho produktu v druhom štvrťroku o 0,9 % bol pozitívnym prekvapením a tak čísla za celý rok môžu byť v konečnom dôsledku lepšie. Druhý štvrťrok mal byť totiž pôvodne najslabším obdobím v tomto roku, čo sa napokon nepreukázalo. Centrálna banka bude svoje prognózy revidovať v septembri.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #banky #Slovensko #rast #prognózy