Nemecká ekonomika sa rozbehla, je na ročnom maxime

Domáci dopyt a výdavky na stavebníctvo potiahli smerom nahor nemeckú ekonomiku v druhom štvrťroku tohto roka. Vzrástla najvýraznejšie za viac ako rok.

23.08.2013 09:36
peniaze, euro, bankovky, eurá, úver, hotovosť,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Sezónne upravené údaje nemeckého spolkového štatistického úradu potvrdili predbežný odhad, podľa ktorého nemecký hrubý domáci produkt (HDP) za apríl až jún sa medzikvartálne zväčšil o 0,7 % a medziročne vzrástol o 0,9 %. Štatistický úrad ďalej v piatok informoval, že súkromná spotreba v druhom kvartáli k rastu HDP pridala 0,5 percentuálneho bodu, výdavky na stavebníctvo prispeli k rastu na úrovni 0,3 percentuálneho bodu a zahraničný obchod 0,2 percentuál­neho bodu.

Export tovarov a služieb v druhom kvartáli oproti prvému štvrťroku posilnil o 2,2 %, pričom dovoz sa zväčšil menej výrazne, a to o 2 %. Tvorba fixného kapitálu v druhom kvartáli tiež zreteľne posilnila. Hrubá tvorba fixného kapitálu investíciami do strojov a zariadení medzikvartálne vzrástla o 0,9 %. Celková produktivita práce v Nemecku za apríl až jún stúpla o 0,3 % po tom, ako počas štyroch predchádzajúcich kvartálov oslabovala. V prvom štvrťroku tohto roka nemecká ekonomika stagnovala a v záverečnom kvartáli minulého roka sa hospodárstvo krajiny o 0,5 % zmenšilo.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Nemecko #rast