Banky v Británii musia ľuďom zaplatiť odškodné 1,3 miliardy libier

Trinásť bánk a ďalších spoločnosti vo Veľkej Británii musí zaplatiť až 1,3 miliardy libier ako odškodné za predaj nevýhodného poistenia ku kreditným kartám. Oznámil to vo štvrtok britský Úrad pre finančné etiku (FCA), ktorý sa na kompenzáciu dohodol so spoločnosťami.

22.08.2013 11:40
Libra, Veľká Británia Foto:
Ilustračné foto
debata (11)

FCA sa na odškodnení dohodol s poisťovacou spoločnosťou Card Protection Plan (CPP), ďalej s trinástimi bankami vrátane takých finančných obrov ako Barclays, HSBC, či Royal Bank of Scotland, a tiež s niekoľkými vydavateľmi kreditných kariet.

Prípad sa týka siedmich miliónov klientov, ktorí si kúpili produkty na ochranu svojich kreditných kariet alebo produkty chrániace ich v prípade krádeže dokladov totožnosti. Úrad FCA oznámil, že zákazníci dostali zavádzajúce a nejasné informácie o poistkách, a kúpili si teda poistenie, ktoré nepotrebovali. Prvé platby sa v rámci odškodnenia nečakajú skôr ako na jar budúceho roka.

Britský Úrad pre finančné služby (FSA), ktorý FCA nahradil tento rok v apríli, už vlani na jeseň uložil poisťovacej spoločnosti CPP pokutu 10,5 milióna libier za predaj zlých produktov.

Britské banky sa v minulosti ocitli v niekoľkých škandáloch, ktoré sa týkali napríklad manipulácia s medzibankovou sadzbou Libor alebo s nevýhodným predajom poistenia schopnosti klientov splácať úver.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Veľká Británia #odškodnenie