Paríž chce pritvrdiť voči živnostníkom, debatu zatiaľ odložil

Francúzska vláda v stredu odložila parlamentnú debatu o návrhu zákona, ktorý by obmedzil daňové výhody pre živnostníkov. Informovala o tom francúzska ministerka pre remeslo, obchod a turizmus Sylvia Pinelová.

22.08.2013 09:01
Peniaze, euro, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Súčasná socialistická vláda tvrdí, že výhody, ktoré živnostníci získali v rámci vzniku postavenia tzv. „samopodnikateľa“, zavedeného kabinetom bývalého prezidenta Sarkozyho, nemotivovali dostatok z nich k vytvoreniu plnohodnotného podnikania a mnohí ich zneužívajú.

„Cieľom vlády nie je postavenie zrušiť ale napraviť ho,“ povedala Pinelová na tlačovej konferencii. Vo svojom návrhu zákona navrhla príjmovú hranicu, od ktorej už živnostník nemôže byť samopodnikateľom a musí začať platiť sociálne odvody ako každá iná firma, znížiť zo súčasných 32 600 na 19 0000 eur ročne. Kritici však takéto zníženie napadli, ministerka preto podľa vlastných slov do parlamentu pošle návrh až v januári, aby bol dostatok času na ujasnenie si presného príjmového limitu, ktorý sa v zákone uvedie.

Francúzski živnostníci Pinelovej iniciatívu ostro kritizujú a tvrdia, že existencia samopodnikania mnohých z nich zbavila závislosti na dávkach v nezamestnanosti a umožnila im pracovať aspoň na čiastočný úväzok. Mnohým tiež pomáha privyrábať si popri práci, učitelia napríklad môžu oficiálne poskytovať doučovacie hodiny. Živnostníci s nízkou kvalifikáciou, ako napríklad izboví maliari, zase vďaka nim priznávajú aj prácu, ktorú predtým robili načierno. Podľa podmienok programu – do ktorého môže ktokoľvek vstúpiť aj z neho vystúpiť prostredníctvom len niekoľkých klikov na internete – sa odvody platia len vtedy, keď živnostník prijme platbu za vykonanú prácu. Nemusí teda platiť dane vopred ako bežné firmy a menšie je aj byrokratické zaťaženie. Kritici preto tvrdia, že Paríž sa snaží vyžmýkať čo najviac daní z podnikateľského sektora a tým brzdí jeho rozvoj.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #živnosť #daňové výhody